MENIU

NATO, strategie pentru contracararea acţiunii militare a Rusiei. Unde se construiesc alte 2 centre

Alianţa Nord-Atlantică a decis dublarea efectivelor Forţei de reacţie rapidă şi mobilizarea de trupe în Europa Centrală şi de Est, inclusiv prin crearea a două centre de comandă suplimentare, în Ungaria şi Slovacia, în contextul intensificării activităţilor militare ruse în Orientul Mijlociu, scrie Mediafax.

Alianţa Nord-Atlantică a decis implementarea unei serii de măsuri pentru consolidarea "apărării colective", a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general NATO. "Am dat undă verde completării planului privind funcţionarea Forţei de reacţie rapidă.

Acum avem tot ce trebuie pentru a face Forţa de reacţie mai puternică, mai rapidă şi mai eficientă", a declarat Stoltenberg după reuniunea Consiliului Nord-Atlantic. Efectivele Forţei de reacţie rapidă se vor dubla, ajungând la nivelul de 40.000 de militari, iar structura de mobilizare ultrarapidă ("Spearhead Force") va putea răspunde în cel mult 48 de ore oricărei ameninţări, a subliniat secretarul general NATO.

Alianţa Nord-Atlantică a dispus crearea a două centre de comandă suplimentare, în Slovacia şi Ungaria, în plus faţă de cele din România, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi Bulgaria.

"Acum nu mai este vorba doar de contracararea ameninţărilor ruse pe flancul de est al Alianţei", a explicat Stoltenberg, denunţând din nou intrarea avioanelor ruse în spaţiul aerian turc, incidente catalogate drept "inacceptabile".