MENIU

NATO face apel la calm. Stoltenberg: Inamicul comun este ISIS. Trebuie să ne axăm pe distrugerea lui

"Ceea ce cerem noi, în momentul de față, este să se revină la calm. Este o situație foarte dificilă", a transmis secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, marți seară, în cadrul unei conferințe de presă, după încheierea reuniunii de urgență a NATO, convocată de Turcia. În acest context, Stoltenberg a subliniat faptul că inamicul comun este ISIS și că, alături de Rusia, "trebuie să ne axăm pe înfrângerea acestei organizații", potrivit Realitatea TV.

Întrebat dacă este convins că avionul rusesc a fost doborât din ordinul dat de turci, secretarul general al NATO a răspuns afirmativ: "Informațiile pe care le avem, în momentul de față din partea altor aliați, concordă cu informațiile din Turcia".

"Cred că am explicat foarte clar: ceea ce cerem noi, în momentul de față, este să se revină la calm. Este o situație foarte dificilă. Toți încercăm să contribuim la detensionarea acestei situații și încurajăm orice alt contact în viitor care va exista între Ankara și Moscova. Este importantă rezolvarea acestui incident și este importantă strângerea mecanismelor pentru ca să nu mai avem astfel de incidente. De asemenea, să căutăm în momentul de față noi metode pentru a nu mai ajunge în această situație. Trebuie să evităm pe viitor astfel de incidente armate și accidente care nu sunt provocate, dar trebuie să ne axăm mai mult pe predictibilitate și pentru a proteja granițele alianței noastre", a declarat secretarul general al NATO.

"Inamicul comun trebuie să fie ISIS și scopul nostru este să luptăm împotriva ISIS. Cred că noi toți și Rusia trebuie să ne axăm pe înfrângerea acestei organizații. Majoritatea atacurilor executate de Rusia în Siria, până acum, au fost executate în zone în care organizația ISIS nu e prezentă, de aceea suntem de acord cu toate eforturile de a lupta împotriva ISIS", a adăugat Stoltenberg.

Întrebat dacă NATO a luat legătura cu Rusia, Stoltenberg a răspuns negativ: "Au fost mai multe contacte între Ankara și Moscova, dar până în momentul de față nu a fost niciun contact direct între NATO și Rusia".