MENIU

NASA a făcut anunțul oficial: pregătește un OZN și așa va revoluționa transporturile!

NASA are o expertiză imensă în aeronautică. Acum duce lucrurile mai departe și vrea să revoluționeze avioanele. Vrea să facă avioanele mai sigure și mai eficiente, iar pentru asta se inspiră de la păsări. Surprinzător sau nu, avioanele viitorului ar putea „bate" din aripi la fel ca păsările. Și asta nu e tot, pentru că agenția nu lucrează singură la această revoluție în transporturi aeriene

Proiectul NASA vrea să creeze avioane bazate pe aripile păsărilor. Dar nu-ți imagina că vor fi niște bătăi de aripi ca la păsările Colibri. Inginerii de la NASA și MIT au descoperit că aeronavele ar fi mai eficiente dacă ar avea aripi flexibile.

Ca să înțelegi mai bine ce încearcă să facă NASA trebuie să știi că, în ultimul secol, avioanele au fost concepute să arate și să funcționeze pe baza acelorași principii.

Ar putea să fie mai eficiente de-atât, dar atât au permis mijloacele tehnologice în tot acest timp. Aici intervine NASA.

Cum ar putea fi avionul viitorului, conform planului NASA

Agenția crede că are tot ce-i trebuie pentru a duce zborul la un nivel superior, revoluționar. Noul sistem de asamblare face posibilă deformarea întregii aripi sau a unor părți din aceasta prin încorporarea în structura sa a unui amestec de componente rigide și flexibile.

Subansamblele mici, care sunt înșurubate împreună pentru a forma un cadru deschis și ușor, sunt apoi acoperite cu un strat subțire de material polimeric similar cu structura.

Rezultatul este o aripă mult mai ușoară și, astfel, mult mai eficientă din punct de vedere energetic decât cele cu design convențional, fie din metal, fie din compozite.

Deoarece structura care formează mii de triunghiuri mici de corzi de tip matchstick este compusă în mare parte din spațiu gol, ea formează un metamaterial mecanic care îmbină rigiditatea structurală a unui polimer de tip cauciuc și ușurința extremă și densitatea scăzută a aerogelului.

NASA lucrează la acest proiect de prin 1996 și nu pare să fi renunțat la idee, deci miza este mare.

Sursa

Mai multe articole despre:
NASA transport avion tehnologie aeronautică