MENIU

Momente cruciale la Cairo. O delegaţie Hamas a ajuns în Egipt pentru negocieri de încetare a focului: care sunt șansele ca luptele să se oprească

Urmările loviturilor aeriene ale Israelului în Gaza / Arhivă foto Profimedia

O delegaţie a Hamas a ajuns, duminică, la Cairo pentru discuţii cruciale cu privire la încetarea focului în Gaza, un ultim obstacol în vederea unui acord care să oprească luptele timp de şase săptămâni.

UPDATE 19:00 - Niciun acord privind eliberarea ostaticilor fără o încetare a focului în Gaza 

Hamas nu va accepta un acord privind eliberarea ostaticilor fără ca Israelul să accepte să pună capăt războiului în Fâşia Gaza, a relatat duminică CNN, citând "o sursa de rang înalt" din cadrul grupării teroriste palestiniene, potrivit postului de televiziune israelian i24News.

Celelalte două puncte divergente care împiedică încheierea unui acord sunt retragerea trupelor israeliene din Fâşia Gaza şi autorizarea întoarcerii civililor în nordul Fâşiei Gaza, a adăugat sursa Hamas.

Responsabilul Hamas a mai declarat pentru CNN că gruparea sa a cerut ca o anumită cantitate de ajutor să fie permisă atât în sudul, cât şi în nordul Fâşiei Gaza înainte ca Hamas să accepte un acord.

Israelul nu va trimite o echipă de negociatori la Cairo, după ce a primit un răspuns nesatisfăcător din partea Hamas cu privire la cadrul final al acordului privind ostaticii încheiat la Paris la sfârşitul săptămânii trecute. Gruparea teroristă a refuzat să răspundă solicitării Israelului de a furniza o listă a ostaticilor în viaţă şi de a stabili numărul de deţinuţi palestinieni pe care Israelul trebuie să-i dea la schimb pentru fiecare ostatic eliberat.

Poziţia Hamas a fost transmisă Israelului de către Qatar, principalul mediator în acest conflict. Potrivit canalului de televiziune israelian Channel 12, cabinetul de război a convenit că nu are rost să trimită o delegaţie în Egipt pentru a continua discuţiile, având în vedere răspunsul Hamas.

ȘTIREA INIȚIALĂ 

Washingtonul a afirmat că un acord de încetare a focului este deja "pe masă", fiind aprobat de Israel şi aşteptând doar o semnătură din partea militanţilor, relatează Reuters preluat de News.ro.

După sosirea delegaţiei Hamas, un oficial palestinian a declarat pentru Reuters că acordul "nu a fost încă încheiat". Din partea israeliană, nu a existat nicio confirmare oficială, nici măcar a prezenţei delegaţiei sale.

O sursă la curent cu discuţiile a declarat că Israelul ar putea sta departe de Cairo dacă Hamas nu prezintă mai întâi o listă completă a ostaticilor care sunt încă în viaţă, o cerere pe care o sursă palestiniană a declarat că Hamas a respins-o până acum ca fiind prematură.

Cu toate acestea, un oficial american a declarat: "Calea către o încetare a focului în acest moment, literalmente la această oră, este simplă. Şi există un acord pe masă. Există un acord-cadru".

Un acord ar aduce primul armistiţiu prelungit al războiului, care a făcut ravagii timp de cinci luni, cu doar o pauză de o săptămână în lua noiembrie a anului trecut.

Zeci de ostatici aflaţi în mâinile militanţilor ar urma să fie eliberaţi în schimbul a sute de deţinuţi palestinieni.

Mai multe articole despre:
razboi israel cairo hamas negocieri incetare foc