MENIU

Moment crucial pentru Marea Britanie și UE. Ursula von der Leyen și premierul Sunak, față în față, pentru un Acord post-BREXIT

Moment crucial pentru Marea Britanie și Uniunea Europeană. Șefa Comisiei Europene merge la Londra să stabilească termenii unui Acord post BREXIT cu noul premier Rishi Sunak. 

Acord post-Brexit. Ursula von der Leyen ajunge luni, 27 februarie, la Londra.

Acord post-Brexit. Premierul britanic - Rishi Sunak urmează să poarte discuții față în față cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Luni, 27 februarie, vor fi revizuite acordurile post-Brexit din Irlanda de Nord, anunță The Guardian.

Se așteaptă ca să fie pus la punct un acord de revizuire a acordurilor post-Brexit în Irlanda de Nord.

„Astăzi, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și premierul Regatului Unit, Rishi Sunak, au convenit să continue discuțiile, față în față, pentru soluții comune și practice în cazul problemelor ridicate de protocolul privind Irlanda și Irlanda de Nord”, se arată într-o declaraţie comună, citată de presa britanica.

"Prin urmare, preşedinta Von der Leyen se va întâlni mâine cu prim-ministrul în Regatul Unit", a confirmat și Sunak.

Vizita va da startul unui moment crucial în mandatul de prim-ministru al lui Sunak dar și în relația cu Bruxelles, mai notează presa de la Londra.

Ce prevede Protocolul privind Irlanda de Nord, post-BREXIT

Protocolul privind Irlanda/Irlanda de Nord, denumit în mod curent Protocolul privind Irlanda de Nord, valabil din 1 ianuarie 2021, este partea acordului privind retragerea Regatului Unit care asigură evitarea unei frontiere strict controlate pe insula Irlanda după retragerea oficială a Regatului Unit din UE la 31 ianuarie 2020.

Protocolul ia în considerare circumstanțele unice de pe insula Irlanda. Acesta a fost convenit între Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și Uniunea Europeană (UE) ca soluție stabilă și durabilă menită să protejeze economia întregii insule și Acordul din Vinerea Mare (Acordul de la Belfast) în toate dimensiunile sale și să protejeze integritatea pieței unice a UE.

În urma unor discuții ample cu Guvernul Regatului Unit și a acțiunilor de comunicare desfășurate cu părțile interesate din Irlanda de Nord, la 13 octombrie 2021, Comisia Europeană a propus dispoziții adaptate care s-au axat pe creșterea flexibilității protocolului. Aceste măsuri concrete răspund dificultăților practice cu care s-au confruntat cetățenii și întreprinderile din Irlanda de Nord din cauza Brexitului. Acestea se axează pe alimente, sănătatea plantelor și animalelor, domeniul vamal, medicamente și colaborarea cu părțile interesate din Irlanda de Nord.