MENIU

Moartea Reginei Elisabeta a II-a: 20.000 de britanici stau la coadă ca să-i aducă un ultim omagiu defunctei suverane (VIDEO)

Catedrala St. Gilles, luată cu asalt de birtanicii care vor să-și ia rămas bun de la fosta suverană. Foto/Profimedia

Admirată de milioanele de supuși, dar și de oamenii din alte state care nu au nicio legătură cu monarhia britanică, Regina Elisabeta a-II-a are parte de funeralii demne de un cap încoronat. 20.000 de oameni stau la coadă la catafalc pentru a-i aduce un ultim omagiu defunctei suverane.

Aproximativ 20.000 de persoane au aşteptat la o coadă de cel puţin un kilometru pentru a vedea sicriul reginei la Edinburgh, transmite BBC. Coada se întinde de-a lungul aleilor de pe pajiştile oraşului, la sud de Catedrala St Giles, unde se află sicriul reginei. Cei îndureraţi au început să intre în catedrală luni, la ora 17:30.

Dubele Armatei Salvării oferă băuturi calde şi chifle pentru noaptea rece care va urma, iar de-a lungul cozii sunt amplasate toalete şi staţii de apă.

Persoanele aflate la coadă au vorbit despre importanţa de a trăi acest moment istoric şi de a aduce un omagiu reginei.

Cei care au putut deja să vadă sicriul au povestit pentru BBC Scotland despre experienţa lor "emoţionantă" în catedrală.

Gillian şi Michael Hainsworth, din Garforth, Yorkshire, au aşteptat şapte ore înainte de a intra în catedrală. "A fost atât de emoţionant", a spus Gillian. "Este greu de explicat. Te cuprinde dintr-o dată". "Eşti la doar câţiva metri distanţă de sicriu", a adăugat Michael. "Poţi să zăboveşti puţin acolo şi să spui o rugăciune".

Rodney Matthews, un pastor baptist pensionat şi membru al Old Saint Paul\"s, o biserică episcopală scoţiană din inima Edinburghului, a declarat că momentul a fost "foarte emoţionant".

"Există un moment în care poţi să stai acolo şi să priveşti totul, demnitatea întregului loc. A fost foarte bine făcut, foarte bine organizat, odată ce ai trecut de securitate şi ai acea senzaţie de spaţiu".

Matthews a primit un MBE pentru munca sa la un proiect al mileniului despre pelerinii care traversează Scoţia. "Regina a fost foarte amabilă atunci când am întâlnit-o şi am vrut să o recunosc în acelaşi mod", a adăugat el.

 

Programul funeraliilor Reginei Elisabeta

Miercuri, 14 septembrie:

  • Va avea loc primul mare ceremonial din Londra. Sicriul va fi dus într-o procesiune publică prin centrul Londrei, apoi va fi depus la Westminster Hall. Va rămâne acolo pentru următoarele patru zile, perioadă în care oamenii pot veni în pelerinaj.
  • Regele Charles al III-lea va conduce procesiunea, care va străbate Queen's Gardens, Mall, Horse Guards și Horse Guards Arch, Whitehall, Parliament Street, Parliament Square și New Palace Yard. Va avea o scurtă slujbă în Westminster Hall, ținută de arhiepiscopul de Canterbury.

Joi, 15 septembrie:

  • Va continua pelerinajul la catafalcul Reginei

Vineri și sâmbătă, 16-17 septembrie:

  • Regele va merge vineri în Țara Galilor și va avea întâlniri la Londra. Pelerinajul la catafalcul Reginei va continua și se așteaptă să se încheie în dimineața înmormântării ei.

Duminică, 18 septembrie:

  • Un minut național de reculegere va avea loc duminică la ora 20:00.
  • Este de așteptat ca șefi de stat și membri ai familiilor regale străine să înceapă să sosească la Londra pentru a participa la înmormântare.

Luni, 19 septembrie:

  • Slujba de înmormântare de stat a Reginei va avea loc la Westminster Abbey. Sicriul ei va fi dus într-o procesiune de la Palatul Westminster la Westminster Abbey, însoțit de membrii familiei.
  • Slujba va fi televizată. Apoi, sicriul reginei va fi purtat în procesiune de la Westminster Abbey la Wellington Arch. De acolo,la Palatul Windsor unde locul ei final de odihnă va fi capela memorială a Regelui George al VI-lea de la capela Sf. George.
  • Va avea loc o slujbă de înmormântare privată la care vor participa doar membri de rang înalt ai familiei regale.