MENIU

Moartea lui Navalnîi. Reacții internaționale. „A fost ucis cu brutalitate de Kremlin!”

Ultima poză cu Navalnîi în viață, în penitenciar. Foto/Profimedia

Moartea în închisoare a disidentului rus Alexei Navalnîi a început să aibă ecou pe întregul mapamond. Marea majoritate a liderilor care au trimis mesaje de condoleanțe consideră că acesta a fost ucis de regimul de la Kremlin.

„Orice părere aveți despre Alexei Navalnîi ca politician, el a fost ucis cu brutalitate de Kremlin. Acesta este un fapt și asta ar trebui să știți despre adevărata natură a actualului regim al Rusiei. Condoleanțe familiei și prietenilor”, a scris pe platforma X președintele leton Edgars Rinkevics.

La rândul său, ministrul francez de externe Stephane Sejourne consideră că liderul opoziției ruse „ a plătit cu viața pentru rezistența la un sistem de opresiune”.

„Moartea sa într-o colonie penală ne amintește de realitatea regimului lui Vladimir Putin”, a spus Sejourne.

Și președintele Consiliului European, Charles Michel, a reacționat, spunând că Alexei Navalnîi a luptat pentru libertate și democrație.

Ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom: „Vești îngrozitoare despre Alexei Navalnîi... Dacă informația despre moartea sa în închisoarea rusă este adevărată, înseamnă o altă crimă teribilă a regimului lui Putin. Arată din nou de ce este necesară în continuare lupta împotriva autoritarismului”.

Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi, cel care a dezvăluit corupția uriașă din jurul lui Vladimir Putin și un critic dur al Kremlinului, a murit în închisoare, a anunțat vineri penitenciarul în care acesta era încarcerat, conform Reuters. În decembrie, Navalnîi - în vârstă de 47 de ani - fusese transferat în colonia penală „Lupul Polar”, considerată una dintre cele mai dure din Rusia, majoritatea deținuților de acolo fiind condamnați pentru omor sau infracțiuni deosebit de grave.