MENIU

MISTERUL din jurul lui Erdogan se adâncește: Ce ascunde boala de care suferă - Și-a anulat toate aparițiile fizice

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei

Oboseala întipărită pe chipul lui Recep Tayyip Erdogan declanșează primele măsuri ale regimului de la Ankara. Președintele Turciei începe să-și anuleze participările fizice la evenimentele din cursul campaniei sale electorale.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, îşi continuă campania electorală într-o măsură limitată din cauza problemelor de sănătate. Măsura vine în condițiile în care Erdogan desfăşoară o campanie electorală intensă înainte de alegerile parlamentare și prezidențiale din 14 mai şi are de obicei câte trei apariţii publice pe zi.

Potrivit site-ului preşedinţiei, Erdogan a decis să nu fie prezent fizic, vineri, la inaugurarea unui pod programată la Adana, în sudul ţării. El va participa totuşi prin teleconferinţă în direct de la biroul său.

Erdogan ratează rar inaugurări de infrastructuri, ocazii cu care îşi face campanie pentru a fi reales la scrutinul ce va avea loc la 14 mai, comentează DPA, relatează agerpres.ro.

Preşedintele turc, în vârstă de 69 de ani, s-a simţit rău marţi seară, cu două săptămâni înaintea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale. Iniţial a fost nevoit să-şi întrerupă un interviu TV în direct, din cauza unei indispoziţii stomacale, după care a luat o pauză în campanie. Miercuri, nu a fost prezent la deschiderea unei linii de tren de mare viteză la Ankara. Ulterior şi-a anulat şi activităţile electorale, după ce a contramandat toate mitingurile de campanie programate pentru miercuri şi joi.

Iar prima apariție oficială a lui Erdogan, după ce i s-a făcut rău marţi seara în timpul unui interviu televizat, s-a produs abia joi, 27 aprilie. El a apărut într-o videoconferinţă cu preşedintele rus Vladimir Putin, în care a părut foarte palid. În contrast izbitor cu Putin, care părea să fie într-o stare foarte tonică și i-a făcut și cu mâna, zâmbind larg, la începutul discuției. Cei doi lideri „au inaugurat” prima centrală nucleară din Turcia, construită de ruşi.

Ministrul sănătăţii, Fahrettin Koca, a declarat că Erdogan are probleme stomacale şi are nevoie de odihnă. Starea de sănătate a lui Erdogan pare că s-a deteriorat rapid după interviul de marți. Liderul turc, în vârstă de 69 de ani, a ţinut marţi trei discursuri de campanie. Acesta trebuia să mai apară în direct într-un interviu comun al posturilor de televiziune Ulke TV şi Kanal 7. Însă transmisiunea interviului a început cu mai mult de 90 de minute întârziere faţă de program şi apoi a fost întreruptă în mijlocul unei întrebări, după zece minute de emisie. Camera de filmat a tremurat, iar jurnalistul care punea întrebarea s-a ridicat de pe scaun în momentul în care emisiunea s-a întrerupt.

Erdogan a revenit aproximativ 15 minute mai târziu pentru a-şi cere scuze pentru că i s-a făcut rău. "Luni și marți a fost o muncă grea. De aceea am ceva la stomac, am făcut gripă intestinală", a spus marți Erdogan. 

„La un moment dat, m-am întrebat dacă ar fi o idee proastă să anulăm emisiunea. Însă am promis. Vă cer iertare vouă şi publicului vostru", a adăugat marți preşedintele turc.

Apoi, miercuri, a transmis pe pagina sa de Twitter: "Mă voi odihni acasă astăzi, la sfatul medicilor".

Sondaje recente prognozează o cursă umăr la umăr între actualul preşedinte şi liderul opoziţiei, Kemal Kiliçdaroglu, precizează DPA.