MENIU

Ministrul german al Apărării în vizită la Bucureşti: medic şi mama a 7 copii, următoarea Merkel?

Ursula Leyen

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, care se află joi în Bucureşti într-o vizită oficială, poate fi considerat un model pentru bărbaţi şi femei: politician redutabil - posibilă urmaşă a Angelei Merkel, mama a şapte copii, medic şi vorbitor al mai multor limbi straine.

Von der Leyen este unul dintre cei mai populari politicieni din Germania şi a îmbinat aparent fără efort cariera politică şi viaţa de familie.

Sunt multe voci care spun că ministrul Apărării poate deveni urmaşul politic al Angelei Merkel, la finalul celui de-al treilea său mandat, în 2017, scria, în urmă cu ceva timp, New York Times, scrie Ziare.com.

Von der Leyen, în vârstă de 56 de ani, are şapte copii cu soţul său, Heiko, un profesor universitar pe care l-a lăudat că dedicarea lui faţă de copii i-a permis ascensiunea politică. Ursula vorbeşte mai multe limbi străine şi este medic ginecolog.

De-a lungul timpului, a deţinut mai multe înalte funcţii în statul german, printre care ministru al Muncii şi Afacerilor Sociale, şi a militat activ pentru legislaţia care să permită beneficii mai importante pentru taţi, în aşa fel încât să încurajeze femeile active să aibă copii şi să fie mai simplu pentru părinţi să îşi împartă sarcinile de creştere a micuţilor.

Ursula von der Leyen a reuşit să crească în ierarhia creştin-democraţilor lui Merkel (CDU) până la funcţia de vicepreşedinte şi a devenit primul ministru al Apărării femeie din Germania, demonstrând că maternitatea şi cariera nu sunt incompatibile, într-o ţară unde rata natalităţii este foarte scăzută.

Von der Leyen a preluat pozitia de la Apărare în urmă cu aproape un an şi jumatate, cu misiunea de a aborda problemele care au fost tergiversate de-a lungul timpului. Predecesorii săi au fost nevoiţi să demisioneze din motive care merg de la plagiat până la moartea soldaţilor germani în Afganistan şi Guvernul nu reuşeşte să-şi îndeplinească obligaţia de a cheltui 2% din PIB pe Apărare.

Von der Leyen s-a alăturat lui Merkel pentru o poziţie curajoasă în privinţa anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi impunerii de sancţiuni occidentale Moscovei, cu toate că Germania suferă financiar în urma acestor măsuri drastice.