MENIU

Ministrul german al Apărării, acuzat de plagiat! Ursula von der Leyen neagă acuzațiile

Ursula von der Leyen și Angela Merkel

Ursula von der Leyen, ministrul german al Apărării, a fost acuzată, în weekend, că și-ar fi plagiat teza de doctorat pe care a susținut-o în urmă cu 25 de ani. Aceasta neagă vehement acuzațiile.

Potrivit Der Spiegel, site-ul VroniPlag, care verifică lucrări academice în contextul plagiatului, a  scris că s-au găsit dovezi că Ursula von der Leyen și-a plagiat 27 dintre cele 62 de pagini ale dizertației, potrivit Mediafax.

VroniPlag a notat că, în mai multe locuri, doctoratul lui von der Leyen în obstetrică a reprodus cuvânt cu cuvânt pasaje din alte surse, fără să le atribuie.

Cinci pagini conţin text plagiat în proporţie de peste 75%, a acuzat VroniPlag, iar trei pagini conţin plagiate în proporţii de 50-75%.

"Pot să resping acuzaţiile de plagiat, Nu e nicio noutate că activiști pe Internet încearcă să răspândească îndoieli cu privire la dizertațiile unor politicieni", a declarat von der Leyen pentru Funke Media Group, într-un interviu publicat luni.

Germania s-a mai confruntat cu astfel de acuzații în cazul foștului ministru al Apărarii Karl-Theodor zu Guttenberg, în 2011, și fostului ministru al Educației Annette Schavan, în 2013, acuzații ce au condus la demiterea celor doi politicieni.

Și unii politicieni din România s-au lovit de acuzații de plagiat, în cazul unora chiar dovedindu-se adevărate.

Premierul Victor Ponta a fost acuzat, în 2012,  că și-a plagiat teza de doctorat. Comisia de Etică a Universității din București, care s-a sesizat în acest caz, a decis, după verificări de amploare a tezei de doctorat, că acuzațiile sunt adevărate și că Victor Ponta a plagiat.

Și vicepremierul Gabriel Oprea se află pe lista acuzaților de plagiat. În cazul acestuia, însă, Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI) din cadrul Ministerului Educației a decis că “suspiciunea de plagiat nu se confirmă, sesizarea nefiind susținută de alte dovezi concludente”.