MENIU

Planul ministrului american al Apărării, după ce Israel a denunţat acordul nuclear cu Iranul

Ministrul american al apărării, Ashton Carter, se va deplasa în Israel săptămâna viitoare după semnarea acordului nuclear cu Iranul, care a fost denunțat virulent de prim-ministrul israelian, a anunțat marți Casa Albă, citată de AFP.

În cursul unei conversații telefonice, președintele Barack Obama l-a asigurat pe Benjamin Netanyahu că acordul încheiat marți este 'în interesul securității naționale a SUA și a Israelului', conform unui comunicat al Casei Albe.

La finalul unor negocieri intense, Iran și grupul 5+1 (SUA, Rusia, China, Franța, Marea Britanie și Germania) au ajuns marți la un acord privind programul nuclear al Teheranului, reușind să soluționeze un dosar care a tensionat relațiile internaționale timp de peste un deceniu.

Obiectivul acestui acord este de a garanta că programul nuclear iranian nu poate avea rezultate militare, în schimbul unei ridicări a sancțiunilor internaționale care sufocă economia iraniană.

Acest deznodământ a provocat însă mânia premierului israelian Benjamin Netanyahu, care a dus o campanie hotărâtă timp de luni de zile împotriva unui astfel de rezultat.

'Acest acord este o eroare istorică pentru lume', a declarat el la Ierusalim. 'Iranul va primi sute de miliarde de dolari care îi vor permite să facă să funcționeze mașina sa a terorii, agresiunea și expansiunea sa în Orientul Mijlociu și în lumea întreagă', a mai spus Netanyahu.

Președintele Obama l-a asigurat pe Netanyahu că acordul între marile puteri și Iran va permite comunității internaționale să se asigure că programul nuclear al Teheranului este unul pașnic.

De asemenea, el a exprimat 'angajamentul loial' al SUA pentru securitatea Israelului, subliniind că acordul 'va înlătura spectrul unui Iran care deține arma nucleară'.

Mai multe articole despre:
Iran Israel premier decizii Ashton Carter acord nuclear