MENIU

Ministru polonez de externe, reacţie după avertismentul dat de Putin

Scutul antirachetă american care va fi operaţional în Polonia nu reprezintă o ameninţare la adresa Rusiei, a declarat ministrul polonez de Externe, Witold Waszczykowski, citat de agenţia de stat PAP, răspunzând la avertismentul lui Putin că România şi Polonia sunt vizate de rachete ale Rusiei.

Clarificările date de Waszczykowski, citat duminică de agenţia poloneză de stat PAP (informaţii preluate de Reuters), vin în contextul în care preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat România şi Polonia că s-ar putea afla în raza de acţiune a rachetelor ruse, pe fondul găzduirii elementelor sistemului antirachetă american, considerat o ameninţare la adresa Moscovei, notează Mediafax.

Aflat într-o vizită de două zile în Grecia, Putin a reiterat, în cadrul unei conferinţe de presă de vineri seară, alături de premierul grec, Alexis Tsipras, avertismentul asupra scutului antirachetă din România şi Polonia, acuzând că, deşi Moscova a solicitat în nenumărate rânduri că va lua măsuri represive în caz contrar, Washingtonul şi aliaţii săi au ignorat aceste avertismente.

"Preşedintele Putin trebuie să ştie foarte clar că scutul antirachetă din Polonia nu are nicio legătură cu securitatea Rusiei. Sistemul este instalat pentru a apăra Europa în cazul unui atac cu rachete lansat din Orientul Mijlociu", a declarat Waszykowski într-un interviu publicat de agenţia PAP duminică.

"Cu toate acestea, prezenţa militară a Statelor Unite (în Polonia) şi a forţelor NATO este o reacţie la comportamentul cu adevărat agresiv al autorităţilor ruse, care ne intimidează. Va fi o prezenţă de natură defensivă, nu reprezintă nicio ameninţare la adresa Rusiei", a mai explicat ministrul polonez.

Mai multe articole despre:
Putin ministru polonez Witold Waszczykowski