MENIU

Ministerul chinez al Apărării acuză SUA de "ipocrizie"

Ministerul chinez al Apărării acuză SUA de 'ipocrizie'

Ministerul chinez al Apărării a acuzat marţi Statele Unite de "ipocrizie" şi de faptul că folosesc "două unităţi de măsură", după inculparea în această ţară a cinci ofiţeri din cadrul armatei chineze pentru "piraterie informatică" şi "spionaj economic", relatează AFP.

"De la WikiLeaks şi până la cazul Snowden, ipocrizia Statelor Unite şi faptul că recurg la două unităţi de măsură în privinţa securităţii informatice au fost de mult timp evidenţiate", a comentat ministerul într-un comunicat postat pe site.

"Pretinsa «reţea (chineză) de spionaj comercial» este pur şi simplu o invenţie a Statelor Unite, care se înscrie într-o strategie de înşelare a publicului din motive nemărturisite", a adăugat acesta.

Ministerul chinez de Externe l-a convocat pe ambasadorul american la Beijing Max Baucus, pentru a-i transmite un "protest solemn" din partea Chinei.

Un mare juriu din Pennsylvania a inculpat cinci ofiţeri chinezi, acuzaţi că au furat, în perioada 2006-2014, secrete comerciale de la firme americane specializate în domeniile energiei nucleare sau solare ori în domeniul metalurgiei.

Potrivit ziarului Washington Post, spionajul informatic chinez provoacă economiei americane pagube cuprinse între 24 şi 120 de miliarde de dolari anual.

Beijingul a reacţionat imediat faţă de inculparea ofiţerilor, denunţând acuzaţii "absurde" care au la bază "fapte fabricate" şi "periclitează cooperarea şi încrederea reciprocă între China şi Statele Unite".