MENIU

Mii de persoane au protestat în Ungaria, denunţând stilul autoritarist impus în sistemul educaţional

Mii de persoane au manifestat miercuri seară, la Budapesta, pentru a denunţa reformele din sistemul educaţional propuse de Guvernul de centru-dreapta condus de premierul Viktor Orban, protestatarii considerând schimbările drept opresive şi autoritariste, informează site-ul agenţiei Reuters.

Protestatarii acuză că reformele sunt reprezentative pentru stilul autoritarist al premierului Viktor Orban, criticat de Uniunea Europeană şi de Statele Unite pentru presupuse abuzuri în privinţa respectării drepturilor omului, scrie Mediafax.ro.

Guvernul Viktor Orban, aflat la putere din 2010, a preluat de trei ani controlul asupra instituţiilor de învăţământ de la autorităţile locale, iar în prezent toate aspectele educaţionale sunt stabilite de un organism central.

Structura decizională a suplimentat programa destinată profesorilor şi promovează poziţii conservatoare, acuză protestatarii.

"Guvernul nu vrea oameni educaţi şi creativi, ci marionete tâmpite uşor de controlat", a declarat un protestatar, Marta Baliko, profesor pensionar.

Mai multe articole despre:
proteste Ungaria