MENIU

Meleșcanu, despre atacurile teroriste: Evenimentul de la Bruxelles, mai dur decât cel din 9/11

Teodor Meleşcanu

Teodor Meleșcanu, fostul șef al SIE și fost ministru de Externe, a vorbit, în Exclusivitate la Realitatea TV, în emisiunea Jocuri de Putere, despre tragedia care a avut loc în Belgia, la Bruxelles, cu explozii violente pe Aeroportul Internaţional Zaventem şi în metrou, soldate cu cel puţin 34 de morţi şi 200 de răniţi. Meleșcanu este de părere că Europa nu a fost pregătită pentru un astfel de eveniment, comparându-l chiar mai dur decât cel care a avut loc în 11 septembrie 2001 în Statele Unite ale Americii.

"Europa se află acum cam în aceeași situație în care erau SUA în ziua de 11 septembrie 2001. Nu exagerez deloc dacă vă spun că atacul care a avut loc la Bruxelles, cu o simbolistică extraordinară, care e capitala Uniunii Europene, este comparabil și poate chiar mai dur decât cel care a fost la 11 septembrie", a susținut fostul șef al SIE.

Totodată, acesta a explicat că ISIS este o organizație teroristă mult mai dezvoltată decât Alqaeda, cea cu care s-au confruntat SUA.

"Din acest punct de vedere trebuie să și înțelegem că s-au schimbat condițiile. SUA au fost confruntate cu acțiuni ale Alqaeda, care erau acțiuni teroriste care nu aveau un obiectiv foarte precis, decât să bage groaza în oameni, să promoveze islamul. În schimb, acum ne aflăm într-o situație cu totul diferită. Suntem confruntați cu o organizație foarte bine structurată, se numește Daesh sau ISIS, e același lucru, și care are un obiectiv foarte precis: construirea unui califat islamic", a spus Teodor Meleșcanu. 

Potrivit acestuia, Europa nu a fost pregătită de un astfel de moment de teroare. De asemenea, Meleșcanu atenționează că europenii trebuie să învețe să adopte măsurile necesare astfel încât astfel de atacuri să fie prevenite. 

"ISIS-ul face acțiuni teroriste, dar care are un obiectiv foarte clar, acela de a atrage atenția asupra importanței problemei lor și a politicilor pe care ei vor să le facă. Iar asta o fac prin teroare. Pentru Europa sigur că e o situație foarte grea, un, șoc, cum a fost și pentru americani. Toată chestiunea este dacă Europa va reuși ceea ce au făcut americanii, să adopte toate măsurile necesare pentru a preveni repetarea unor asemenea lucruri în viitor. Deja s-au făcut anunțuri că următoarea țintă va fi Marea Britanie, un anunț făcut de ISIS pe rețelele de socializare", a susținut fostul ministru de Externe.

Teodor Meleșcanu a explicat că "este firesc să ai o anumită reacție când vezi un asemenea eveniment. Marea problema pe care o avem la ora actuală în Europa nu este neapărat legată de luptătorii car vin din Siria, este vorba de cei care sunt născuți, crescuți, poate la a doua generație, cu educație, cărora li se adaugă tineri care s-au radicalizat, care au luptat în Siria sau Irak și acum se întorc acasă. De aceea, cea mai mare problemă este cu “teroriștii care au crescut acasasă”. E nevoie la acest moment să înțelegem că Europa trece printr-o perioadă foarte grea".

Fostul șef al SIE a arătat că Europa este destabilizată în acest moment din cauza crizelor severe prin care a trecut în ultimii 10 ani.

"De fapt, în ultimii 10 ani, Europa a trecut din criză în criză. A fost prima dată criza economică și financiară care a lovit și țările din Europa, a urma criza datoriilor suverane ale unor țări europene, printre care în general erau cele din sud, a urma criza posibilei ieșiri a Greciei din zona euro, a urma criza ieșirii Marii Britanii din UE cu referendumul care se organizează, a urmat criza imigranților și, acum, actele teroriste fățișe. Vă dați seama că Europa nu a fost pregătită pentru așa ceva", a spus Meleșcanu.

Potrivit acestuia, există câteva puncte esențiale care trbuiesc urmărite și promovate în această perioadă:

1. O implicare mult mai serioasă a Europei, dură chiar, în rezolvarea pe cale politică a conflictului din Siria,

2. Revederea politicilor de migrație și a politicilor de integrare a celor care migrează, mai ales din zona musulmană,

3. Mutarea controlului la frontiere cu adevărat, cu un Frontex mult mai robust și cu asigurarea liberei circulații a cetățenilor în spațiul Schengen.

"În fine, pe lângă toate acestea, ar trebui ca Europa să fie mult mai atentă în promovarea unor programe de combatere a sărăciei în toate țările. Oamenii marginalizați, ei sunt recrutați de către teroriști, oameni simpli", a conchis Teodor Meleșcanu.

Mai multe articole despre:
terorism Teodor Meleşcanu ISIS