MENIU

"Medici fără Frontiere" renunţă la finanţarea UE din cauza acordului cu Turcia privind refugiații

Organizaţia caritabilă Medici fără Frontiere a anunţat vineri că nu va mai accepta finanţare din partea Uniunii Europene şi a statelor membre, în semn de protest faţă de faptul că blocul comunitar a încheiat un acord “ruşinos” cu Turcia privind refugiaţii, relatează Sky News.

Potrivit secretarului general al Medici fără Frontiere, Jerome Oberreit, organizaţia va pierde 37 de milioane de euro oferite de statele membre UE şi 19 milioane de euro din partea instituţiilor europene, scrie News.ro.

Pe termen scurt, va acoperi pierderea din rezervele de urgenţă. Oberreit a precizat că ONG-ul primeşte 90% din fondurile de care dispune din donaţii private.

Medici fără Frontiere a atras atenţia că Europa se concentrează în prezent pe a ţine migranţii în afara graniţelor sale, în loc să îi ajute.

De asemenea, a avertizat că acordul UE-Turcia pune în pericol conceptul de refugiat – adică cineva care fuge de război şi persecuţii şi are dreptul la un loc sigur.

Potrivit ONG-ului, 8.000 de oameni, în special din Siria, Irak şi Afganistan, sunt blocaţi în prezent în Grecia – o “consecinţă directă” a acordului cu Ankara. Ei trăiesc în tabere supraaglomerate, uneori luni la rând, temându-se că vor fi deportaţi în Turcia şi că nu vor avea acces la asistenţă legală.

Mai multe articole despre:
ONG medici fără frontiere