MENIU

Cutremur devastator în Italia. 250 de persoane decedate. MAE: 5 români au murit. 18 sunt dispăruţi

Cutremur devastator în centrul Italiei. Bilanț în creștere! 250 de persoane au murit și peste 300 au fost rănite. Serviciile de intervenție caută și la această oră oameni prinși sub dărâmături. Printre persoanele decedate se află şi cinci români, în timp ce alţi 18 sunt daţi dispăruţi, anunţă Ministerul Afacerilor Externe.

UPDATE 19.38. Nou bilanţ pentru românii daţi dispăruţi după cutremurul devastator din Italia: numărul acestora a urcat la 18, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.

Potrivit ultimelor informații, numărul cetăţenilor români răniţi în urma cutremurului care a afectat regiunea centrală a Italiei a crescut la 5.

UPDATE 19.00. Bilanţul morţilor a urcat la 250 de persoane, informează Realitatea TV.

UPDATE 16:30. Papa Francisc a transmis de la Vatican un mesaj către cei care și-au pierdut persoane dragi sau care au fost rănite în urma seismului care a avut loc miercuri în Italia.

"Auzind vestea cutremurului care a lovit zona centrală a Italiei și care a devastat întregi zone și a lăsat în urmă mulți răniți, nu pot să nu îmi exprim sincera părere de rău și apropierea spirituală față de cei din zonele afectate", a transmis Papa Francisc.

UPDATE 16:00. Preot român la Amatrice: Căutăm un copil român de 11 ani sub dărâmături, mama lui e în spital. La Amatrice avem trei români morţi

Trei români au murit doar în localitatea Amatrice, în urma cutremurului produs în centrul Italiei, potrivit preotului Bogdan Gheorghică. Împreună cu o familie de români, el caută un copil în vârstă de 11 ani, care a fost dat dispărut şi a cărui mamă a fost rănită şi se află în spital.

”Mă aflu la Amatrice, până acum sunt trei decedaţi români aici, iar sub dărâmături mai sunt căutaţi în jur de 5 români”, a declarat, joi după-amiază, pentru News.ro preotul ortodox Bogdan Gheorghică de la parohia ortodoxă din Fermo.

El a spus că se află la Amatrice una din localităţile grav afectate de cutremurul care s-a produs miercuri dimineaţă, şi caută, împreună cu o familie de români, un copil în vârstă de 11 ani care a fost dat dispărut.

”Căutăm un copil de 11 ani care este dispărut. Îl căutăm împreună cu o familie de români. Mama lui este în spital la Rieti, în stare destul de bună, operată la picior şi la mână”, a mai spus Bogdan Gheorghică.

El a precizat că românilor le este greu să se intereseze de apropiaţi sau rude rănite, deoarece victimele sunt duse la spitale de pe o rază de aproximativ 50 de kilometri.

”Răniţii sunt duşi la spitale de pe o rază de 50 - 60 de kilometri. Rude din ţară ale românilor au venit aici”, a adăugat preotul.

În toată regiunea afectată de cutremur sunt 144 de români

Preotul a precizat că, potrivit unei statistici din 2015, în Amatrice sunt 77 de rezidenţi români, în timp ce în toată regiunea afectată de seism sunt 144 de români.

Joi după-amiază, Protecţia Civilă italiană a revizuit în scădere bilanţul victimelor cutremurului din centrul Italiei, de la 247 la 241 de morţi. Cea mai mare parte a victimelor - 195 - sunt din Amatrice şi Accumuli, situate în regiunea Lazio, mai aproape de Roma.

UPDATE 15:50. În urma seismului din Italia şi-ar fi pierdut viaţa 10 români până în acest moment, iar numărul persoanelor dispărute nu este cunoscut încă din cauză că nu există date oficiale despre ele, susţine un reprezentant al diasporei, în timp ce Ministerul Afacerilor Externe anunţă că au murit cinci români.

"În acest moment, neoficial se vorbeşte despre 10 români decedaţi în partea Rieti, nordul Lazio. În legătură cu persoanele dispărute, problema este că mulţi români sunt plecaţi în concediu în această perioadă. Apoi, foarte mulţi români din Italia lucrează la negru, ei nu există în nicio evidenţă, deci nu se ştie numărul lor", a declarat, pentru Mediafax, Radu Nicolae, secretarul sindicatului Unioni Italiana del Lavoro (UIL).

Oficial, Ministerul Afacerilor Externe a anunţat cinci cetăţeni români morţi în urma seismului, potrivit ultimelor informaţii obţinute din Italia.

Consilierul local în Verbania (Italia), Adrian Chifu, a declarat pentru Mediafax că în oraşul Amatrice, localitatea cea mai apropiată de epicentru, locuiesc circa o sută de români.

"Sper că majoritatea erau în concedii în România şi să nu mai găsească alţi morţi. Până la urmă se confirmă cele cinci persoane decedate în urma cutremurului. (…) Sunt ultimele ore când pot fi salvate persoanele de sub dărâmături", susţine consilierul local.

Acesta a adăugat că ţine legătura în permanenţă cu comunitatea românilor din zonă şi cu Primăria Amatrice.

"Autorităţile române au intervenit aşa cum trebuie. Felicitări Ambasadei şi voluntarilor care încă dau o mână de ajutor autorităţilor italiene", a spus Chifu.

UPDATE 13.40. Alţi trei români au fost găsiţi morţi în Italia. Bilianţul ajunge la cinci români decedaţi. Alţi 11 sunt daţi dispăruţi

Potrivit ultimelor informații obținute din Italia, a fost confirmat decesul altor trei cetăţeni români în urma seismului survenit la data de 24 august 2016 pe teritoriul Italiei. Astfel, la acest moment, numărul cetățenilor români care și-au pierdut viața în urma cutremurului este de cinci persoane.

În ceea ce privește semnalările privind cetățenii români dați dispăruți, numărul cazurilor înregistrate până la acest moment este de 11 persoane. Verificările sunt în derulare.

În continuare, echipa consulară mobilă aflată pe teren acționează în coordonare cu autoritățile italiene și întreprinde toate demersurile necesare pentru a stabili dacă printre victime se află și alţi cetățeni români.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia - (0039) 06 835 233 58 și (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al României la Bologna - (0039) 051 5872120 și (0039) 051 5872209, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.
Ministerul Afacerilor Externe transmite sincere condoleanţe familiilor cetăţenilor români care şi-au pierdut viaţa în această tragedie şi acordă întreaga asistență necesară în continuare.

UPDATE 12.20 Unul din românii morţi în urma cutremurului din Italia este o femeie din localitatea doljeană Malu Mare, Aurelia Dăogaru, mama acesteia fiind anunţată, potrivit rudelor, de ambasadă.

Rudele victimei au declarat corespondentului MEDIAFAX că mama Aureliei Dăogaru (36 de ani), aflată şi ea în Italia, a fost anunţată de ambasadă despre decesul femeii.

În urma cutremurului a murit şi soţul Aureliei Dăogaru, Fabio Graziano, în timp ce băiatul lor în vârstă de 11 ani a fost salvat.

"Mătuşa mea este şi ea în Italia şi a fost informată de către ambasadă că a murit. Ale (Alexandru, copilul cuplului - n.r.) este în siguranţă, a reuşit ca prin minune să scape”, a declarat o verişoară a Aureliei Dăogaru.

Aurelia Dăogaru avea 36 de ani şi era din comuna doljeană Malu Mare, de lângă Craiova. Rudele ei spun că plecase de 12 ani în Italia. Era căsătorită cu italianul Fabio Graziano.

Potrivit publicaţiei italiene "Il granchio", Aurelia Dăogaru era vice-responsabilă a asociaţiei regionale de voluntari în asistenţa sanitară (Arvas).

UPDATE - Bilanţul deceselor provocate de seismul din Italia a ajuns la 241, a anunţat joi dimineaţă Protecţia Civilă, precizând că este vorba de un număr provizoriu, relatează Associated Press.

Printre victime se numără foarte mulţi copii, iar sute de persoane au fost rănite. Peste 2.500 de oameni au rămas fără adăpost, în condiţiile în care localităţile Amatrice, Accumoli şi Pescara del Tronto au fost rase, practic, de pe faţa Pământului.

Ei au fost nevoiţi să îşi petreacă noaptea în corturi, în timp ce temperatura în zonă a scăzut la 11 – 12 grade Celsius.

Circa 4.000 de membri ai echipelor de salvare şi voluntari au căutat supravieţuitori pe tot parcursul nopţii, în timp ce replicile seismice au continuat. În total, s-au înregistrat peste 300 în decurs de 24 de ore, provocând noi şi noi valuri de panică în rândul oamenilor.


UPDATE -  Ministerul Afacerilor Externe anunţă, joi dimineaţă, decesul unui al doilea cetăţean român în urma seismului puternic produs pe teritoriul Italiei. De asemenea, printre răniţi au fost identificate alte două persoane de cetăţenie română, în timp ce opt români sunt daţi dispăruţi.

De asemenea, MAE menţionează că au mai fost identificate alte două persoane de cetăţenie română printre răniţi, care se află internate pentru îngrijiri medicale, astfel că numărul românilor răniţi în urma seismului din Italia a ajuns la 4.

Cutremur devastator în Italia. Un oraş distrus în câteva secunde. Imagini apocaliptice

Potrivit unor surse, cinci români, printre care şi un copil, şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului devastator din centrul Italiei. Ministerul român de Externe a anunţat însă că o singură persoană a murit, iar alte 11 sunt rănite sau date dispărute. Potrivit preotului român din zonă, două românce sunt rănite iar o altă femeie este căutată sub dărâmături. Localitățile cele mai afectate de cutremur, Accumoli și Amatrice, au o populație îmbătrânită, multe românce lucrând acolo ca îngrijitoare pentru bătrâni.

CUTREMUR ITALIA. Declaraţia terifiantă a unei românce din Italia: "Am auzit păsările..." 

Misiunea diplomatică română menţine legătura permanentă cu autorităţile italiene, competente şi întreprinde demersuri pe toate canalele disponibile, inclusiv prin cele 2 echipe consulare mobile (Ambasada României la Roma şi de la Consulatul General al României la Bologna), care se află la faţa locului şi acţionează coordonat în vederea obţinerii de informaţii cu privire la existenţa altor cetăţeni români, afectaţi de seism.

CUTREMUR ITALIA. Anunţul de ultimă oră făcut de MAE pentru românii din Italia

MAE reaminteşte că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia - (0039) 06 835 233 58 şi (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al României la Bologna - (0039) 051 5872120 şi (0039) 051 5872209, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

Potrivit comunităţii româneşti, peste 100 de concetăţeni de-ai noştri locuiesc în zona cea mai afectată. Supravieţuitorii cutremurului au povestit clipele de groază prin care au trecut. Printre ei s-au aflat şi români stabiliţi în Italia sau care se aflau temporar în peninsulă.

CUTREMUR ITALIA. Noi imagini după cutremur. Totul s-a distrus în mai puţin de 30 de secunde

"Ne-am speriat tare. A început să tremure casa, să cada faianţa. Eu ma aflu intr o zona foarte afectata. La a doua nu dormeam, am auzit cainii, pasarile. Am ramas fara curent electric", a spus Lăcrămioara Buga, o românca din Italia.

Cutremur devastator în Italia: 159 de morţi şi peste 300 de răniţi. Surse: 5 români ar fi murit

"Sunt chiar în centrul Italiei unde a fost distrus şi ştim din statistici că sunt aproape 77 români care vituiesc aici. M-am întâlnit cu o parte dintre ei, sunt în stare bună, dar din punct de vedere moral avem de grijă", a spus Bogdan Gheorghiţă, un alt român afectat de această tragedie.

Ştire în curs de actualizare