MENIU

MARȘ de COMEMORARE în FRANȚA. Trei milioane de persoane prezente. Filmul EVENIMENTULUI

O nouă pagină de istorie s-a scris azi la Paris. O lume întreagă a fost solidară cu Franţa, lovită de atentate. Ca niciodată, suferinţa unei naţiuni a unit mapamondul în fruntea inamicului comun, terorismul, şi a făcut-o mai puternică. Şefi de stat şi de guvern au făcut front comun într-o pledoarie pentru apărarea valorilor democratice şi în condamnarea extremismului de orice fel. Alături de ei, cel puţin 3,3 milioane de francezi au sfidat climatul de teroare şi au ieşit pe străzi în toată ţara.

Apelul la unitate al preşedintelui Franţei a răsunat cu mult dincolo de graniţele ţării pe care o conduce şi dincolo de limitele continentului european. Reprezentanţi din America de Nord, Africa şi Asia au adus un omagiu în memoria celor 17 oameni ucişi în atacurile de la Paris şi au pornit în marş prin capitală.

Pentru câteva momente timpul parcă a stat în loc. Liderul francez şi alaiul de demnitari străini au ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor atentatelor teroriste.
"Important este ca astăzi să demonstrăm solidaritate cu poporul francez şi cu Guvernul francez după atacurile barbare de la Paris. Suntem cu toţii aici pentru a demonstra că apărăm împreună valorile democraţiei, ale libertăţii şi libertăţii de expresie şi ale toleranţei., a spus DAVID CAMERON
premierul Marii Britanii.

Francois Hollande s-a depărţit apoi de grupul liderilor străini şi a ajuns în mijlocul familiilor îndoliate şi al angajaţilor publicaţiei Charlie Hebdo. În tot acest timp străzile de pe traseul marşului, între piaţa Republicii şi piaţa Naţiunii, erau neîncăpătoare pentru numărul uriaş de oameni care au dorit să ia parte la adunare. Se cânta imnul de stat, se scanda "Eu sunt Charlie", iar mobilizarea fără precedent era răsplătită cu aplauze.


Nu ne temem, suntem toţi Charlie, au transmis cei ieşiţi în stradă într-un gest de sfidare la adresa celor care au încercat să îngenuncheze Franţa.

Un marş de asemenea proporţii, în condiţii de alertă teroristă maximă, a necesitat şi măsuri de securitate excepţionale. 5.500 de poliţişti şi militari au fost mobilizaţi pentru a asigura buna desfăşurare a marşului. Autorităţile au fost pregătite pentru orice scenariu

Mai multe articole despre:
Paris marş François Hollande