MENIU

Spitalele siriene, ținta loviturilor cu rachete în cea mai crudă fază a războiului. Rusia, acuzată

Două spitale au fost bombardate în nordul Siriei, cel mai fierbinte punct al războiului civil, care a provocat deja foarte multe victime în rândul populației civile. Observatorul sirian pentru drepturile omului arată cu degetul spre Rusia în cel puțin unul dintre cazuri. 

Nouă persoane, între care un copil, au fost ucise luni în urma unor lovituri aeriene, aparent efectuate de avioane rusești, împotriva unui spital susținut de Medici fără Frontiere (MSF) în nordul Siriei, a anunțat organizația neguvernamentală Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), relatează AFP, citată de Agerpres.

'O clădire care adăpostea spitalul susținut de MSF a fost complet distrusă luni de aviația, se pare, rusă, la Hadiye, o localitate situată la sud de Maaret al-Noomane', afirmă OSDO, care are sediul la Londra, dar dispune de o rețea de informatori pe întreg teritoriul Siriei. Raidurile au făcut 'zeci de răniți', mai adaugă organizația.

Un purtător de cuvânt al OSDO la Paris a confirmat că 'spitalul sprijinit de MSF a fost ținta unor bombardamente aeriene' în regiunea Maaret al-Noomane, la 280 km nord de Damasc. El nu a fost însă în măsură să ofere un bilanț exact al victimelor.

În paralel, un spital pentru copii, o şcoală şi mai multe locuri din oraşul sirian Azaz au fost bombardate, în urma atacului murind 14 persoane, potrivit unui prim bilanţ, au declarat un medic şi doi locuitori, citaţi de Le Figaro online. 

Potrivit acestora, cinci rachete au lovit spitalul şi o şcoală din apropiere, în care se adăposteau, în centrul oraşului, refugiaţi care fugeau de o ofensivă a armatei siriene în regiunea Alep, scrie Mediafax.

O clădire care adăpostea refugiaţi a fost de asemenea atacată cu bombe lansate din avioane, care aparent aparţineau forţelor ruse, a declarat un locuitor.

Turcia acuză Rusia și bombardează ținte siriene

Premierul turc Ahmet Davutoglu a acuzat luni Rusia că se comportă "ca o organizație teroristă" în Siria, el amenințând cu o "ripostă" turcă "extrem de hotărâtă", relatează AFP.

'Dacă Rusia continuă să se comporte ca o organizație teroristă ce forțează civilii să fugă, noi vom opune o ripostă foarte hotărâtă', a spus Davutoglu, într-o conferință de presă comună, la Kiev, cu omologul său ucrainean.

El a subliniat că Turcia nu are desfășurate forțe de securitate pe teritoriul sirian, confirmând astfel afirmațiile ministrului apărării turc, potrivit Reuters.

Pentru a treia zi consecutiv, artileria turcă a bombardat luni dinspre frontiera Turciei poziții ale YPG în Siria, ca represalii, potrivit Ankarei, la tirurile venind dinspre teritoriul sirian. De mai multe luni, guvernul turc a avertizat Partidul Uniunii Democratice (PYD) și brațul său armat YPG în legătură cu orice fel de încercare de a se instala definitiv la vest de fluviul Eufrat.

Ministrul turc al apărării, Ismet Yilmaz, a dezmințit luni acuzațiile regimului de la Damasc potrivit căruia armata turcă ar fi trimis trupe pe teritoriul sirian și a reiterat că Turcia nu intenționează să facă acest lucru.

Șeful diplomației de la Ankara, Mevlüt Cavusoglu, avertizase sâmbătă că Turcia și Arabia Saudită ar putea să recurgă la o intervenție terestră împotriva grupării jihadiste Stat Islamic pe teritoriul sirian.

Rusia: Turcia este o amenințare pentru pace

Rusia s-a declarat luni "profund îngrijorată" în legătură cu bombardamentele artileriei turce asupra pozițiilor kurde în Siria, denunțând o politică "provocatoare" a Ankarei, care constituie, în opinia sa, "o amenințare pentru pace", relatează France Presse.

'Moscova își exprimă îngrijorarea profundă față de acțiunile agresive ale autorităților turce', a indicat Ministerul rus de Externe, într-un comunicat, subliniind că percepe aceasta drept 'un sprijin nedisimulat în favoarea terorismului internațional'.

Rusia va insista ca această chestiune să fie supusă atenției Consiliului de Securitate al ONU pentru ca să fie 'clar evaluată această politică provocatoare a Ankarei, care creează o amenințare pentru pace și securitate în Orientul Mijlociu' și pe plan internațional, menționează același comunicat.

Mai multe articole despre:
Siria bombardamente scoala siria