MENIU

MAE rus, despre o eventuală aderare a Ucrainei şi Rep. Moldova la UE: Ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO

Maria Zaharova / Foto: Profi Media

O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO, a afirmat, joi, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, întrebată în legătură cu posibilitatea ca cele două ţări să devină membre ale blocului comunitar european.

Întrebarea vine  la o zi după ce șefa diplomaţiei belgiene, Hadja Lahbib, a afirmat că Belgia, care deţine în acest semestru preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene şi, prin urmare, stabileşte agenda întâlnirilor, intenţionează să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova în luna iunie, relatează Agerpres.

Nicolae Ciucă: România susține deschis Republica Moldova și Ucraina în aspirațiile lor europene

"Rămânem angajaţi să organizăm prima conferinţă interguvernamentală în timpul acestei Preşedinţii, înainte de sfârşitul lunii iunie, cu R.Moldova şi Ucraina", a dat asigurări şefa diplomaţiei belgiene, Hadja Lahbib, în declaraţii pentru presă.

Totodată, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a avut chiar marţi o întrevedere cu premierul moldovean Dorin Recean, în cadrul Acordului de Asociere dintre Bruxelles şi Chişinău, în care cei doi înalţi oficiali au discutat chestiunea reformelor pe care UE le solicită R.Moldova pentru a începe negocierile de aderare.