MENIU

Măcel în Gaza: Netanyahu felicită armata israeliană, Papa deplânge uciderea ”oamenilor fără apărare”

Protest masiv în Fâșia Gaza

Reacții diferite după ciocnirile din Gaza de vineri, sfârșite cu moartea a 16 palestinieni și rănirea a altor sute, după ce armata israeliană a folosit muniție de război și lunetiști. 

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a felicitat sâmbătă armata pentru că "a apărat graniţele ţării" în cursul unei manifestaţii desfăşurate cu o zi înainte în Fâşia Gaza unde 16 palestinieni au fost ucişi în apropierea barierei frontaliere, relatează AFP.

"Bravo soldaţilor noştri!", a scris el într-un comunicat, potrivit Agerpres. "Israelul acţionează ferm şi cu hotărâre pentru a apăra suveranitatea sa şi securitatea cetăţenilor săi", a adăugat Benjamin Netanyahu.

La Vatican, în mesajul de Paște, liderul catolic a lansat, de asemenea, un apel la ''reconciliere în Ţara Sfântă", unde sunt loviţi "oameni fără apărare".

"Să invocăm roadele reconcilierii pentru Ţara Sfântă, rănită încă în aceste zile de conflicte deschise, de care nu scapă oameni fără apărare", a pledat papa Francisc, în timp ce vineri au avut loc ciocniri între protestatari palestinieni din Gaza şi Armata israeliană soldate cu 16 morţi, cel mai grav bilanţ de după războiul din 2014.

Vineri, zeci de mii de manifestanţi palestinieni, în special femei şi copii, s-au îndreptat către mai multe puncte de-a lungul barierei frontaliere care separă Fâşia Gaza de Israel cu ocazia unei mişcări de protest prevăzute să dureze şase săptămâni pentru a cere 'dreptul de a se întoarce' al refugiaţilor palestinieni şi descendenţilor lor şi a denunţa stricta blocada israeliană asupra Fâşiei Gaza.

Armata susţine că a deschis focul din necesitate asupra manifestanţilor care aruncau cu bolovani şi cocteiluri Molotov în direcţia soldaţilor. Potrivit acesteia, unii dintre ei au încercat să distrugă bariera şi să pătrundă pe teritoriul Israelului.

Ministerul Sănătăţii din enclavă a făcut cunoscut că 16 palestinieni au fost ucişi şi peste 1.400 au fost răniţi, dintre care 758 de gloanţe reale. De partea israeliană nu s-a înregistrat victime sau răniţi.