MENIU

Măcel în Gaza: 121 de oameni ucişi în raidurile israeliene. SUA oferă mediere

<p>ONU lansează o anchetă asupra ofensivei israeliene din F&acirc;şia Gaza</p>

Washingtonul se oferă să apeleze la contactele sale pentru încheierea unui armistiţiu în Fâşia Gaza. Preşedintele american Barack Obama l-a sunat pe premierul israelian pentru a-şi exprima temerea în privinţa unei agravări a conflictului şi pentru a-i propune medierea Statelor Unite. Ofensiva israeliană din Gaza s-a soldat cu 121 de morţi în ultimele patru zile. 

Potrivit palestinienilor, peste jumătate dintre oamenii ucişi în Fâşia Gaza sunt femei şi copii. Spitalele sunt pline până la refuz cu răniţi, iar medicii avertizează că vor rămâne în curând fără medicamente.

"Când sunt pacienţi adulţi, pot să îmi controlez emoţiile. Dar atunci când este vorba despre copii, este foarte greu. Şi eu sunt un părinte. Nu îmi pasă de Israel sau de Hamas. Vreau doar să ştiu că micuţii mei sunt în siguranţă în propria casă", a declarat un medic.

Implicarea Statelor Unite în rezolvarea crizei a fost confirmată şi de şeful Pentagonului, Chuck Hagel, care a purtat discuţii cu ministrul israelian al Apărării.

Premierul Israelului este însă de neclintit. Benjamin Netanyahu anunţă că nici măcar apelurile comunităţii internaţionale nu-l vor convinge să renunţe la operaţiunile militare demarate împotriva grupării palestiniene Hamas.

"Până acum am atacat peste o mie de ţinte. Este vorba despre ţinte asociate cu Hamas, cu gruparea Jihadul Islamic, precum şi alte grupări teroriste. Niciun fel de presiune internaţională nu ne va opri să acţionăm în forţă", a spus premierul israelian.

După o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut încetarea focului de urgenţă. La rândul său, Ministerul de Externe de la Bucureşti a activat o celulă de criză pentru a oferi asistenţă românilor din Gaza.