MENIU

M.Britanie primeşte mai mulţi refugiaţi, după ce Cameron a fost "mişcat" de poza băieţelului înecat

Premierul britanic David Cameron ar urma să anunţe vineri un plan menit să ajute mai mulţi refugiaţi sirieni, pe fondul presiunilor tot mai mari din ţară şi din străinătate şi acuzaţiilor că Marea Britanie nu se implică în criza imigranţilor din Europa, relatează AFP în pagina online, scrie Mediafax.

Presa britanică a relatat că, în condiţiile în care populaţia susţine din ce în ce mai mult ideea de a accepta mai mulţi refugiaţi, Guvernul încearcă să găsească o soluţie. Ziarele The Times şi The Telegraph au scris că în prezent este întocmit un plan care prevede acceptarea a mii de refugiaţi, dar care ar urma să fie aduşi direct din tabere ONU de la graniţa siriană.

Cameron a declarat că a fost "mişcat profund" de imaginile cu Aylan Kurdi, băieţelul sirian în vârstă de trei ani care a fost găsit mort pe o plajă din Turcia, şi a adăugat că Marea Britanie îşi va îndeplini "îndatoririle morale".

"Detaliile finale privind numărul lor, finanţare şi locul (de găzduire) sunt discutate de urgenţă" la Guvern, a scris The Guardian, citând surse guvernamentale. "Cameron este convins în continuare că, dacă ar accepta un număr mare de refugiaţi aflaţi deja în Europa, criza s-ar agrava şi ar încuraja haosul", adaugă publicaţia.

Fără să facă comentarii precise, Cameron a declarat joi că Marea Britanie va revizui numărul refugiaţilor pe care îi acceptă, adăugând: "Nu există o soluţie care presupune pur şi simplu să accepţi oameni, trebuie să fie o soluţie cuprinzătoare". "Chiar ne pasă", a subliniat el.

Marea Britanie a acceptat în ultimul an 216 refugiaţi sirieni, conform unei scheme speciale a Guvernului, iar aproximativ 5.000 de sirieni au primit azil de la începutul conflictului în ţara lor, în 2011 - mult mai puţini decât în alte ţări, ca Franţa, Germania sau Suedia.

Mai multe articole despre:
Marea Britanie preşedinte decizii David Cameron