MENIU

Luptător al Stat Islamic, deconspirat: "White Jihadi" e un tânăr de liceu, din Australia

<p>Jake, White Jihadi, un elev de liceu din Australia</p>
<p>Jake, White Jihadi, un elev de liceu din Australia</p>

'White jihadi' care luptă pentru gruparea Statul Islamic (SI) este un elev de liceu din Melbourne (Australia), care a abandonat școala, a informat luni Fairfax Media, relatează DPA.

Potrivit sursei citate, elevul în vârstă de 18 ani s-a convertit la islam și a părăsit școala la mijlocul anului trecut. El ar fi părăsit orașul Melbourne cu un bilet doar dus via Istanbul pentru a lupta alături de Statul Islamic în Irak și Siria.

O rudă a băiatului, unii dintre prietenii lui și clerici de la o moschee pe care elevul a frecventat-o circa un an de zile în Melbourne l-au identificat pe tânăr.

Poliția federală australiană a afirmat pentru DPA că are cunoștință de aceste informații. 'Poliția nu confirmă sau neagă cine este sau nu anchetat', a afirmat un purtător de cuvânt al poliției.

Tânărul a apărut într-o fotografie pe Twitter flancat de doi luptători ai SI în luna decembrie. Informațiile apărute inițial în presă sugerau că acesta ar putea fi britanic.

Informația publicată luni Fairfax Media survine la o zi după ce autoritățile au făcut cunoscut că doi adolescenți au fost împiedicați să părăsească Australia fiind bănuiți că ar fi intenționat să se alăture unor grupări militante.

Australia și-a modificat recent legile de combatere a terorismului pentru a le oferi autorităților dreptul de a împiedica cetățeni să plece către țări aflate în conflict, precum Siria sau Irakul.

Mai multe articole despre:
Australia white jihadi luptător stat islamic