MENIU

Lovitură pentru PUTIN din partea Turciei, aliat fidel - Contracandidatul lui Erdogan acuză Rusia de amestec în alegerile prezidențiale

Se pregătește divizarea Uniunii Europene? Singurul câștigător: PUTIN

Amenințări neașteptate pentru Vladimir Putin vin din partea Turciei, al cărei conducător Recep Tayyip Erdogan și-a arătat în repetate rânduri sprijinul față de politica dusă de liderul de la Kremlin.

Semnalul a fost dat de principalul contracandidat al lui Erdogan, care a avut o ascensiune sigură în sondajele de dinaintea alegerilor prezidențiale ce au loc în câteva zile în Turcia.

Rivalul lui Erdogan - Kemal Kilicdaroglu a acuzat joi Rusia că se amestecă în alegerile prezidențiale din Turcia.  

Kilicdaroglu a publicat o declarație în care avertizează rușii, implicit pe Putin, „să ia mâinile de pe statul turc”.

„Dragi prieteni ruși,
Sunteți în spatele conspirațiilor, montajelor, falsurilor (Deep Fake) și imaginilor difuzate în Turcia. Dacă vreți să ne continuăm prietenia după 15 mai, luați mâinile de pe statul turc. Suntem în continuare în favoarea cooperării și prieteniei”, a transmis Kilicdaroglu într-un mesaj scurt postat pe contul său de Twitter.

Poziția politicianului turc din Opoziție pare să prefigureze o nouă abordare a relației dintre Turca și Rusia, față de linia „aliată și fidelă” de până acum a lui Erdogan.

Iar dacă Kilicdaroglu se detașează net de Erdogan, ar putea fi schimbat prima oară președintele - Erdogan, în 20 de ani.

Mai ales că sondajele arată o luptă strânsă a lui Kilicdaroglu cu Erdogan pentru președinția Turciei. Candidatul principalului bloc de opoziţie, social-democratul Kemal Kilicdaroglu, se bucură de un mic avans față de Erdogan, aflat de peste 20 de ani la putere.

Potrivit sondajelor cu trei zile înainte de alegeri, Erdogan este susținut de 43,7%, iar adversarul său Kilicdaroglu, de 49,3%. Astfel că este posibil un tur doi la prezidențiale pentru viitorul președinte al Turciei.

Sprijinul pentru Erdogan este puternic în special în zonele din centrul şi estul ţării şi în mediile mai conservatoare, unde a fost mai bine primită islamizarea de mai mult timp, mai ales în ultimii zece ani, a politicii şi a vieţii, de către actualul şef al statului.

În același timp, autoritatea și poziția lui Erdogan sunt erodate în continuare și de tragediile provocate de cutremurele puternice de magnitudine apropiată de 8 din 6 februarie au crescut revolta turcilor în fața dezastrului la care a contribuit și incompetența guvernului, suprapus peste criza economică prin care trece țara.