MENIU

Lovitură în Turcia. Erdogan pierde Ankara în alegerile locale. Opoziția revendică și Istanbulul

<p>Președintele Turciei, Recep Erdogan</p>

Opoziția a câștigat Ankara, dar și alte orașe importante, în alegerile locale din Turcia, o lovitură simbolică pentru președintele Recep Tayyip Erdogan. Marea miză, Istanbulul, a fost revendicată tot de Opoziție, deși autoritățile par să fi decis sistarea publicării rezultatelor. Partidul lui Erdogan a câștigat la nivel național, dar discursul președintelui, târziu în noapte, a fost unul de înfrângere.

Partidul președintelui Recep Tayyip Erdogan a pierdut controlul asupra Ankarei, capitala țării, o înfrângere serioasă pentru omul care controlează cu o mână de fier Turcia.

Mansur Yavas, candidatul opoziției (CHP - Partidul Republican al Poporului), era creditat cu 50,42%, după numărarea a 90% din totalul voturilor la Ankara. Candidatul Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), aflat la guvernare, adunase doar 47,3.

Este prima înfrângere pentru Erdogan în Capitală, de când a venit la putere, acum 16 ani. Yavas, văzut drept un om al schimbării, votat inclusiv de foști alegători AKP, era dat drept câștigător încă din timpul campaniei electorale, în ciuda prezenței mediatice masive a contracandidatului său și a lui Erdogan.

Cine câștigă Istanbulul, câștigă Turcia

La Istanbul, un alt oraș disputat, candidatul AKP se afla inițial în fața celui susținut de opoziție dar diferența s-a micșorat dramatic spre finalul serii. După numărarea a aproape 99% din voturi, candidatul Puterii, Binali Yildirim, era creditat cu 48,7%, iar cel al Opoziției, Ekrem Imamoğlu, cu 48,6%.

În mod controversat, Binali Yildirim și-a declarat victoria, deși voturile nu au fost numărate în totalitate. La puțin timp după, și candidatul Opoziției a declarat victoria. 

În vreme ce unele numărători neoficiale îl dau pe acesta din urmă în avantaj, numărătoarea online folosită de mai multe publicații, inclusiv de agenția publică de presă Anadolu sau de CNN Turk, s-a oprit brusc. 

În discursul susținut după miezul nopții, Erdogan a admis posibilitatea pierderii alegerilor la Istanbul.

Istanbul este orașul de suflet al lui Erdogan, în care a investit sume uriașe, prin finanțarea multor proiecte, iar o înfrângere ar reprezenta o lovitură importantă. 

Erdogan și-a început cariera politică în Istanbul și a declarat cel puțin o dată că ”cine câștigă Istanbului, câștigă Turcia”.

Partidul Puterii, în avans la nivel național

La Izmir, primăria a fost câștigată tot de Opoziție, care se afla deja în controlul orașului. La Bursa, primăria a revenit candidatului Puterii. 

La Antalya, un alt oraș important al țării, controlat până acum de partidul lui Erdogan, primăria a fost câștigată de Opoziție. 

Televiziunea publică a precizat că AKP conduce totuși la nivel național cu 46%, după numărarea a jumătate din voturi.

CHP vine pe un loc doi destul de îndepărtat, cu 30,5%. Un alt partid de opozițe, HDP, gruparea kurzilor, a spus că alegerile sunt incorecte și a refuzat să propună candidați. 

Sprijinul kurzilor pentru Opoziție a fost însă crucial în mai multe orașe.

Peședintele Erdogan a admis că partidul său a pierdut câteva orașe și a anunțat că în continuare guvernul se va concentra pe revitalizarea economiei țării. 

El și-a îndemnat alegătorii să nu fie triști și a folosit un ton conciliant, spunând că guvernul va încerca să corecteze eventualel greșeli făcute.

Cum Turcia se confruntă cu prima recesiune în 10 ani, o inflaţie record şi un şomaj în creştere, acest vot este considerat un test pentru Erdogan, care a câştigat toate alegerile de la venirea la putere a partidului său, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), în 2002.

Este și motivul pentru care Erdogan a insistat că ''supravieţuirea naţiunii'' este în joc, cerând ''îngroparea în urne'' a duşmanilor ţării. Președintele Turciei a dus o campanie necontenită, difuzând mulțimilor clipul cu atacul asupra moscheelor din Noua Zeelandă, de pe urma căruia a încercat să beneficieze electoral. 

Ziua electorală a fost tulburată de numeroase violențe. Zeci de oameni au fost răniți și cel puțin patru au murit.