MENIU

Lovitură de teatru în UK: suspendarea parlamentului, declarată ”ilegală” în instanță

Decizia premierului Boris Johnson de a proroga parlamentul a fost declarată ilegală de o instanță din Scoția, scrie BBC. O decizie finală în acest sens ar putea fi luată săptămâna viitoare, de Curtea Supremă. 

O instanță din Scoția formată din trei judecători a acceptat sesizarea unui grup de deputați britanici din mai multe partide privind ilegalitatea suspendării parlamentului.

Decizia celei mai înalte instanțe civile din Scoția întoarce o decizie anterioară care stabilise că măsura premierului Boris Johnson este legală.

Totuși, sentința nu va avea un impact imediat asupra suspendării parlamentului, care a început la primele ore ale zilei de marți. Asta pentru că instanța nu a solicitat oficial anularea suspendării, în condițiile în care o nouă audiere pe această temă va avea loc săptămâna viitoare la Curtea Supremă. 

Un rezumat al sentinței instanței precizează că judecătorii au stabilit în unanimitate că decizia suspendării luată de Boris Johnson a fost motivată de ”scopul incorect de blocare a Parlamentului”.

”Instanța va emite un Ordin prin care va declara că decizia comunicată de premier Majestății Sale Regina și prorogarea care a urmat sunt ilegale și prin urmare nule”.

Motivarea integrală a instanței va fi dată publicității vineri.

Laburiștii și reprezentanții Partidului Național Scoțian au cerut rechemarea de urgență a Parlamentului. Guvernul de la Londra a anunţat însă imediat că va contesta la Curtea Supremă decizia instanţei scoţiene. 'Suntem dezamăgiţi de decizia de astăzi şi vom face apel pe lângă Curtea Supremă', a anunţat Downing Street într-un comunicat. 

Decizia de prorogare - suspendare - a parlamentului de la Londra luată de Boris Johnson a stârnit multe critici în rândul parlamentarilor opoziției și a liderilor de opinie.

Johnson a fost acuzat că a luat această măsură pentru a împiedica parlamentul să îi blocheze planurile pentru un Brexit fără acord.

Revoltă în Marea Britanie. Britanicii se mobilizează împotriva supendării parlamentului

 

Mai multe articole despre:
parlament Marea Britanie Boris Johnson Brexit