MENIU

Lovitură de teatru în R. Moldova: "Lupu s-a retras ca să-l facă președinte pe Dodon din primul tur"

<p>Marian Lupu</p>

Candidatul Partidului Democrat din Republica Moldova (PDM), Marian Lupu, a anunțat miercuri că se retrage din cursa electorală pentru președinția republicii și o va susține pe Maia Sandu, candidatul unic PAS-PPDA-PLDM. Singurul proeuropean cu șanse din cursa prezidențială, Maia Sandu, avertizează însă că cel favorizat de mișcarea lui Lupu este însă Igor Dodon.  

„Avem parte de surprize astăzi. Vlad Plahotniuc l-a retras pe Marian Lupu din campanie de frica candidatului unic. Dacă îți dorea parcurs european acesta nu forma o majoritate parlamentară prin șantaj și cumpărarea deputaților. Nu am de gând să joc după regulile lui Plahotniuc. Eu am de gând să merg pe prevederile legii. Iar legea spune că Plahotniuc trebuie să ajungă la închisoare”, a declarat Sandu, citată de agora.md.

Candidatul PAS, PPDA și PLDM la funcția de șef al statului a mai subliniat că pasul făcut de democrați are drept scop propulsarea socialistului Igor Dodon.

„Scopul lui Plahotniuc nu este victoria mea. Scopul său este consolidarea puterii lui. El are nevoie de un președinte care latră tare dar nu mușcă. Are nevoie de Igor Dodon. Sprijinindu-mă pe mine el speră să inducă în eroare electoratul nostru. Un om bolnav de putere își bate joc de o țară întreagă. El trebuie oprit. Eu aș fi intrat în turul doi și fără sprijinul acestor indivizi. Vă îndemn să ieșiți la vot pe 30 octombrie”, a mai adăugat Sandu.

Opinia i-a fost împărtășită și de liderul PPDA, Andrei Năstase.

„Gestul lui Plahotniuc ne obligă la o mobilizare și mai mare încă din primul tur. Din păcate în Republica Moldova a fost profanată și ideea de putere și ideea de opoziție. Îndemn toți simpatizanții PPDA, dar și a altor partide, precum și cetățenii care nu au o afiliere politică să ne mobilizăm și să dăm lovitura”, a declarat Năstase.

Ghimpu: Voi sunteți toți în buzunarele lui Plahotniuc

Și liderul Partidului Liberal, candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, susține că retragerea lui Marian Lupu din cursa electorală este în favoarea candidatului socialiștilor.

„S-a retras în favoarea voatră, să-l facă președinte pe Dodon din primul tur. Voi sunteți în buzunarul lui Plahotniuc cu tot cu papuci”, a declarat Ghimpu în timpul unei confruntări verbale cu deputatul socialist Grigore Novac, la Pro TV.

Dodon dă vina pe SUA

Liderul Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM), prorusul Igor Dodon, susține însă că decizia democratului Marian Lupu de a se retrage din cursa electorală ar fi dovada faptului ca Maia Sandu este un candidat comun convenit în cadrul unei întrevederi pe care Vlad Plahotniuc a avut-o la Washington cu subsecretarul de stat american pentru afaceri euroasiatice, Victoria Nuland, informează miercuri Radio Chișinău.

Potrivit lui Dodon, această decizie ar trăda un amestec al administrației de la Washington în procesul electoral din Republica Moldova. "De la bun început am fost cu toții antrenați într-un teatru regizat de americani, care avea ca final fuziunea tuturor forțelor pro-guvernamentale și pro-europene într-o singură platformă electorală', a declarat candidatul PSRM, creditat cu cele mai mari șanse în cursa electorală din 30 octombrie, potrivit sondajelor de opinie.

În acest context, Igor Dodon a anunțat că acum socialiștii se vor mobiliza pentru a câștiga alegerile din primul tur.

Experți: retragerea lui Lupu are menirea de a salva aparențele proeuropene ale partidului 

Experți de la Chișinău afirmă că retragerea lui Marian Lupu din cursa pentru președinția Republicii Moldova este un gest menit să "salveze aparențele proeuropene' ale Partidului Democrat (PDM), informează miercuri Unimedia.md.

Astfel, analistul politic Oazu Nantoi consideră ca cei din PDM au înțeles că nu au șanse sa acceadă în turul doi și au încercat o lovitură de imagine. "Presupun ca stăpânul de facto al PDM, Vlad Plahotniuc, a încercat sa păstreze "aparențele proeuropene' ale partidului și a recurs la acest gest', a subliniat Nantoi.

La rândul său, Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova la Washington, crede că este vorba despre o concluzie la care au ajuns cei din PDM după un simplu calcul matematic. "Consider că este vorba despre un simplu calcul matematic; cei din PDM au înțeles că în ciuda resurselor mari pe care le-au utilizat în această campanie electorală nu vor reuși să-și promoveze candidatul în turul doi, de aceea au preferat să se retragă 'demn' decât să iasă cu înfrângere din campanie', a spus Munteanu.

Cei doi experți nu s-au arătat convinși de ideea că retragerea lui Marian Lupu ar putea-o ajuta pe Maia Sandu. "Maia Sandu acum doar de susținerea lui Vlad Plahotniuc nu are nevoie', a opinat Oazu Nantoi.

OFERTE FOARTE BUNE LA eMAG! LE POTI CONSULTA AICI!!!