MENIU

Lovitură de teatru. Ce se întâmplă în Turcia după tripla înfrângere a lui Erdogan

Partidul lui Recep Tayyip Erdogan, care conduce Turcia de 13 ani, a primit duminică o lovitură. În vreme ce a câștigat alegerile, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) a pierdut majoritatea parlamentară și este nevoit să încerce formarea unui guvern minoritar sau de coaliție. Sunt vești proaste pentru Erdogan, președintele care spera să folosească o eventuală supermajoritate pentru a-și extinde prerogativele prezidențiale. Pentru Turcia, care rămâne un stat stabil în ciuda derapajelor autoritare ale lui Erdogan, urmează vremuri incerte.

Partidul Justiției și Dezvoltării a câștigat alegerile legislative, dar a pierdut majoritatea absolută în parlament, obținând doar 40,7% din voturi, ceea ce înseamnă că va dispune de numai 258 de locuri în parlament, o situație în care formațiunea președintelui Erdogan este constrânsă pentru prima dată să formeze un guvern de coaliție sau unul minoritar.

Problemele AKP nu se opresc la incapacitatea de a forma un guvern stabil. Partidul lui Erdogan se află acum în situația de a renunța, cel puțin temporar, la mișcările ce ar fi permis modificarea constituției, cu scopul de a oferi prerogative extinse președintelui.

După trei mandate de oremier, Erdogan, acuzat pentru excesele sale de autoritarism și pentru abuzurile statului împotriva rivalilor politici, a jurnaliștilor sau protestatarilor, îndeplinește acum rolul mai degrabă ceremonial de președinte.

AKP și Erdogan au mai suferit o înfrângere. Este vorba despre victoria uriașă a Partidului Democratic al Poporului (HDP), reprezentant al comunității kurde, dar și promotor al stângii, al egalității de gen și al drepturilor minorităților sexuale, care a obținut 13% din voturi, depășind pragul necesar de 10%.

O victorie cât o înfrângere

AKP are la dispoziție 45 de zile pentru a forma un nou guvern, dar nu are foarte multe soluții la îndemână.

Pe locul doi la finalul scrutinului s-a situat Partidul Republican al Poporului (CHP), cu 24% din voturi, principala formațiune de opoziție, cu care o alianță este mai mult decât improbabilă.

Pe locul trei se află Mișcarea Naționalistă (MHP), cu 16,5%. Surse din cadrul partidului de guvernare au dat de înțeles că nu preferă o alianță cu MHP deoarece aceasta le-ar putea reduce și mai mult scorul electoral la următorul scrutin.

HDP, cel mai nou membru al parlamentului, cu 13% din voturi, convertite în 75-80 de mandate, nu va forma în niciun caz o alianță cu AKP. "Discuțiile despre o președinție executivă și dictatură s-au terminat în Turcia odată cu aceste alegeri", a spus liderul grupării, Selahattin Demirtas, într-o conferință de presă la Istanbul.

Victoria kurzilor, victoria stângii

Kurzii din Turcia au sărbătorit cu mult entuziasm duminică scorul bun înregistrat de reprezentanții formațiunii kurde, Partidului Democratic al Poporului (HDP), la alegerile legislative desfășurate la 7 iunie.

Sub impulsul lui Erdogan, guvernul turc a acordat în ultimii ani noi drepturi kurzilor, în special dreptul de a-și utiliza limba, dar șeful statului turc și-a schimbat recent retorica și a pus între paranteze procesul de pace angajat cu rebelii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Această schimbare, dar și excesele sale de autoritarism, i-au făcut pe mulți kurzi care votau AKP să voteze acum pentru HDP.

'Reprezentanții noștri vor fi în parlament. Ei vor apăra drepturile kurzilor', a afirmat Selcuk Atasever, responsabil al unei secții de votare din Diyarbakir. 'De acum, noi vom avea mai multă greutate în procesul de pace', a adăugat el.

Mai important pentru Turcia este faptul că HDP a obținut voturi dincolo de baza sa kurdă, reprezentanții săi militând atât pentru drepturile femeilor cât și pentru cele ale minorității sexuale. 

Importanța regională a Turciei

Rezultatele alegerilor ar putea marca o schimbare de paradigmă în Turcia, după ani de zile în care peisajul politic a fost dominat de Erdogan, un lider autoritar, care a reușit să polarizeze națiunea.

Analiștii politici, dar și politicienii din țările vecine așteaptă acum cu nerăbdare urmările scrutinului.

Într-un Orient Mijlociu volatil, scrie BBC, Turcia are o importanță majoră, iar calea pe care o va urma, natura democrației sale și liderii politici pe care îi formează sunt chestiuni ce vor avea implicații dincolo de granițe.

Primele semne ale unei eventuale instablități s-au văzut chiar luni. Lira s-a prăbușit în raport cu dolarul, iar acțiunile turcești au scăzut cu 8% imediat după deschiderea bursei de la Istanbul.

surse: BBC, Agerpres