MENIU

"Lordul" mexican al drogurilor Joaquin "El Chapo" Guzman a fost capturat

Celebrul lider interlop mexican Joaquin "El Chapo" Guzman a fost capturat, la şase luni de la evadarea sa din Penitenciarul Altiplano, relatează BBC News.

Anunţul rearestării lui "El Chapo" a fost făcut de preşedintele mexican Enrique Pena Nieto, printr-un mesaj publicat pe Twitter.

"Misiune îndeplinită: l-am capturat. Îi informez pe cetăţenii mexicani că Joaquin Guzman Loera a fost arestat", a scris şeful statului pe reţeaua de microblogging.

Joaquin "El Chapo" Guzman era dat în urmărire generală, după ce în iulie 2015 reuşise să evadeze dintr-o închisoare de maximă securitate - Penitenciarul Altiplano - pentru a doua oară în 14 ani. El părăsise clădirea penitenciarului printr-un tunel care ducea într-o clădire aflată în construcţie. În 2001 însă, "El Chapo" evadase ascuns într-un coș cu lenjerie murdară.

Anul trecut, procuratura generală din Mexic anunţa că va oferi o recompensă de circa 3,8 milioane de dolari pentru orice informație despre locul unde s-ar fi putut ascunde "El Chapo".

De asemenea, procurorul general al Statelor Unite, Loretta Lynch, le-a propus autorităților mexicane ajutorul pentru a-l găsi. Administraţia Statelor Unite a anunţase şi ea că oferă o recompensă de 5 milioane de dolari pentru informaţii care vor conduce la capturarea liderului interlop.

Guzman era considerat cel mai căutat baron al drogurilor din lume, fiind șeful puternicului cartel Sinaola.