MENIU

Lavrov, în Turcia: negocieri pentru deblocarea exporturilor din Ucraina - Ce se întâmplă cu piața cerealelor

Negocierile din Turcia privind deblocarea exporturilor de cereale din Ucraina au eșuat! Ucraina refuză să demineze portul Odesa pentru a permite exportul, fiindcă forțele ruse ar putea profita de situație și să atace orașul. Peste 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate pe nave sau în silozuri la malul Mării Negre. 

Aflat la negocierile din Ankara, ministrul rus de externe - Sergey Lavrov a afirmat că nu este necesară nicio acțiune din partea Rusiei, deoarece, potrivit oficialului rus, Moscova și-a luat deja angajamentele necesare.

„Noi declarăm zilnic că suntem pregătiți să garantăm siguranța navelor care părăsesc porturile ucrainene și se îndreaptă spre golful Bosfor. Pentru a rezolva problema, singurul lucru de care este nevoie este ca ucrainenii să lase navele să iasă din porturile lor, fie prin deminare, fie prin marcarea unor coridoare sigure, nu este necesar nimic mai mult”, susține ministrul rus de Externe.

De cealaltă parte însă, Ucraina nu are de gând să scoată minele din portul Odesa. Purtătorul de cuvânt al administraţiei regionale susține că o astfel de mișcare ar fi în favoarea armatei ruse.

La cererea ONU, Turcia şi-a oferit ajutorul pentru escortarea convoaielor maritime din porturile ucrainene. 

Mai multe articole despre:
lavruv negocieri turcia exporturi ucraina