MENIU

La vârsta de 100 de ani, un fost gardian nazist s-a ales cu un dosar pentru complicitate la peste 3.500 de crime

Un fost gardian nazist, în vârstă de 100 de ani, este acuzat că a ajutat şi încurajat „în mod conştient şi voluntar”, între 1942 şi 1945, uciderea a 3.518 deţinuţi din lagărul de concentrare de la nord de Berlin.

Un fost gardian al lagărului nazist de la Sachsenhausen-Oranienburg acum în vârstă de 100 de ani a fost inculpat pentru complicitate la peste 3.500 de crime, relatează luni AFP, citând parchetul din Neuruppin (estul Germaniei).

Parchetul a stabilit că fostul gardian poate fi judecat, în pofida vârstei înaintate. Tribunalul din Neuruppin urmează acum să decidă dacă este apt să compară la proces.

El este acuzat că a ajutat şi încurajat „în mod conştient şi voluntar”, între 1942 şi 1945, uciderea a 3.518 deţinuţi din lagărul de concentrare de la nord de Berlin.

Centenarul, care a fost gardian al lagărului până în februarie 1945, trăieşte în prezent în regiunea Brandenburg, care înconjoară Berlinul.

După peste 75 de ani de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, circa 10 anchete judiciare privind crimele naziste sunt încă în desfăşurare în Germania.

La 5 februarie, o fostă secretară a lagărului de la Stutthof, în vârstă de 95 de ani, a fost la rândul ei inculpată pentru complicitate la peste 10.000 de crime, între 1943 şi 1945, potrivit parchetului din Itzehoe.

Un fost gardian SS al aceluiaşi lagăr în vârstă tot 95 de ani a fost inculpat în iulie anul trecut pentru complicitate la câteva sute de cazuri de omucidere, dar nu a fost deocamdată stabilită o dată pentru proces, capacitatea sa de a compărea în faţa tribunalului fiind încă în curs de evaluare.

Tot în iulie 2020, tribunalul din Hamburg l-a condamnat la doi ani cu suspendare pe Bruno Dey, fost gardian la Stutthof în vârstă de 93 de ani, pentru complicitate la 5.232 de cazuri de omucidere şi tentativă de omucidere.

Deşi controversată, această justiţie tardivă "permite să se facă auzită vocea victimelor, familiilor acestora şi să fie readuse faptele în conştiinţa publică", potrivit juristului Andrej Umansky, autorul lucrării "Shoah (Holocaust) în Est".