MENIU

Noi proteste în Parlamentul din Kosovo față de acordul cu Serbia. Două deputate au leșinat

Incidentele nu încetează în Parlamentul kosovar. Două deputate au leșinat după ce câțiva aleși din opoziție au aruncat, joi, în sala de ședințe un dispozitiv cu gaz lacrimogen, pentru a protesta față de punerea în aplicare a acordului de normalizare a relațiilor cu Serbia. Deputatele au fost transportate la spital cu ambulanța, relatează AFP și Reuters.

Reprezentantul special al UE în Kosovo, Samuel Zbogar, se afla în sală în momentul producerii incidentului.

Cu puțin timp mai devreme, deputații opoziției încercaseră să forțeze întreruperea lucrărilor, fluierând și aruncând cu ouă în direcția colegilor lor din coaliția guvernamentală.

Guvernul a denunțat, într-un comunicat, acest 'comportament violent' care 'a depășit toate limitele celui democratic'.

Nu este primul astfel de incident. La 22 septembrie, prim-ministrul Isa Mustafa a fost atacat cu ouă de mai mulți deputați în timpul unui discurs în parlamentul de la Priștina, referitor tot la acordul cu Serbia.

Principalele partide de opoziție sunt ostile dialogului desfășurat sub egida Uniunii Europene cu Serbia, susținând că acesta compromite independența proclamată unilateral, în 2008, de fosta provincie sârbă.

În 2013, Priștina și Belgradul au semnat, sub egida UE, un acord de normalizare a relațiilor, ceea ce a deschis calea, un an mai târziu, pentru decizia de lansare a negocierilor de aderare a Serbiei la blocul comunitar.

Mai multe articole despre:
UE guvern Kosovo deputaţi Belgrad Priştina acord Serbia