MENIU

Klaus Iohannis și președintele Poloniei, demers comun pentru oprirea ”amenințărilor”

Președintele Klaus Iohannis și omologul său polonez, Bronislaw Komorowski, au convenit, în Declarația comună adoptată joi la Varșovia, că România și Polonia vor susține, la nivelul comunității euroatlantice, toate demersurile vizând asigurarea unui răspuns eficient la orice amenințare la adresa ordinii juridice pe continent și a frontierelor recunoscute internațional.

Potrivit Declarației comune, Polonia și România vor promova consecvent unitatea și solidaritatea politică în cadrul UE și NATO, cooperarea NATO — UE, precum și consolidarea legăturii transatlantice, inclusiv prin asigurarea unei coordonări permanente pe teme de interes strategic.

"Pe linia deciziilor Summitului NATO de la Newport (2014) și în perspectiva Summitului NATO de la Varșovia (2016), Polonia și România susțin și vor acționa consecvent pentru întărirea flancului estic al Alianței prin ansamblul mijloacelor de care NATO dispune sau pe care le va crea. Cele două țări își vor sincroniza și intensifica demersurile în cadrul NATO vizând o prezență aliată robustă, credibilă și sustenabilă pe teritoriile lor, precum și în plan regional. În context, Polonia și România consideră esențială asigurarea unor bugete pentru apărare corespunzătoare, în conformitate cu angajamentele asumate la nivel aliat", se arată în Declarație.

După cum se precizează în document, Polonia și România vor urmări dezvoltarea parteneriatelor lor strategice cu SUA.

"În domeniul securității, cele două țări vor urmări, printre altele: asigurarea unei prezențe relevante a forțelor americane pe propriile teritorii, o contribuție optimă la dezvoltarea proiectului sistemului de apărare antirachetă în Europa, participarea la misiuni și exerciții comune, precum și combaterea terorismului", stipulează Declarația comună.

Mai multe pe Agerpres