MENIU

Avertismentul lui Kissinger pentru întreaga lume

Summitul de la Helsinki a fost o ocazie pierdută. Este opinia gigantului diplomaţiei mondiale, Henry Kissinger. 

Fostului secretar de stat american consideră că actualul lider de la Casa Albă ar putea marca sfârşitul unei ere. Și că celălalt actor al summitului, Vladimir Putin, este desprins din operele lui Dostoievski. În ceea ce priveşte restul liderilor lumii, niciunul nu îl încântă pe Kissinger. "Cred că suntem într-o perioadă foarte, foarte gravă", a conchis el.

El a explicat care ar fi fost marea greşeală a Occidentului în relaţia cu Rusia: a presupus că Moscova va adopta stilul Vestului, ceea ce nu se va întâmpla niciodată. Fostul secretar de stat are și scurte caracterizări pentru liderii marilor puteri.

"Nu cred că Putin e un personaj ca Hitler. El vine din Dostoievski (...). Cred că Trump ar putea fi una dintre acele figuri care apare pentru a marca sfârşitul unei ere şi a ne obliga să renunţăm la aparenţe. Nu înseamnă că ştie, neapărat, acest lucru sau că ia în calcul vreo alternativă măreaţă. E posibil să fie doar un accident", a afirmat el.

În aceste condiţii, din epoca Trump ar putea rezulta două situaţii: fie ca restul Occidentului să fie forțat se descurce singur, ceea ce ar fi "ironic, dar nu imposibil." Sau ca Europa să se transforme într-o anexă a Eurasiei, la mila Chinei, în timp ce America ar fi doar o insulă flancată de două oceane enorme, consideră diplomatul.

Nu e prima dată când Kissinger îl descrie pe Putin, cu care s-a văzut de 17 ori, drept un personaj desprins din operele scriitorului rus realist. În 2016, el a făcut o comparaţie similară. Spunea că liderul de la Kremlin calculează totul la rece, consideră identitatea rusă crucială şi pune interesul naţional, aşa cum îl vede el, deasupra tuturor. Comentariul a fost apreciat, atunci, de Kremlin.

Colosul diplomaţiei mondiale a trecut în revistă și liderii europeni. "În anii '40, aveau o direcţie clară. Acum, vor în mare parte doar să evite problemele", subliniază el. Acum niciunul nu îl încântă. O excepţie ar putea fi preşedintele francez Emmanuel Macron. Însă nu poate aprecia deocamdată cât e de eficient, pentru că se află la început de drum. Angela Merkel, de exemplu, se adresează strict germanilor, nu este "o figură transcendentală", consideră Kissinger.

Mai multe articole despre:
Putin summit Kissinger trump