MENIU

Kievul dezminte moartea comandaților armatei ucrainene. Sunt toți în viaţă

Ministerul ucrainean al Apărării a dezminţit miercuri moartea comandantului şef al armatei, generalul Valeri Zalujnîi, precum şi a comandantului forţelor terestre, Oleksandr Sîrski, după ce mai multe conturi de Telegram ruseşti au difuzat insistent în cursul zilei informaţia că Zalujnîi şi Sîrski ar fi fost 'lichidaţi" de forţele ruse, informează media ucrainene, între care Unian, Ukrinform şi Zerkalo nedeli, notează Agerpres. 

"În spaţiul informaţional rusesc circulă informaţii despre presupusa lichidare a comandanţilor noştri. Au existat trei anunţuri în acest sens în decurs de o săptămână. Vă anunţ că toţi sunt în viaţă", a declarat viceministrul ucrainean al apărării, Anna Maliar, într-o postare pe Telegram.
Prin astfel de ştiri false inamicul urmăreşte de regulă mai multe obiective: impact psihologic asupra oamenilor, demoralizarea trupelor ucrainene, tapaj de scurtă durată pe o temă pentru a ridica moralul propriilor trupe, a explicat viceministrul ucrainean.

"Acesta este doar un episod public minor din care puteţi să înţelegeţi condiţiile în care luptă comandamentul nostru", a spus Maliar.

Informaţiile din media ruse au apărut după ce s-a aflat că Valeri Zalujnîi, comandantul-şef al forţelor armate ale Ucrainei, nu va putea participa la reuniunea Comitetului Militar al NATO.

În deschiderea reuniunii de miercuri a comandanţilor armatelor din statele membre NATO, Rob Bauer, şeful Comitetului Militar, a declarat că Valeri Zalujnîi nu va putea participa la această reuniune nici măcar în format de videoconferinţă din cauza situaţiei operaţionale dificile de pe front, notează Unian.

Datele despre situaţia de pe frontul din Ucraina urmau să fie prezentate de către reprezentantul armatei ucrainene pe lângă NATO, general-maiorul Serghei Salkuţan.

Recent, şeful grupului rus de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, anunţase că, în lupte, ar fi fost ucis comandantul forţelor de apărare teritorială din Ucraina, Ihor Tanţiura. Kievul a dezminţit ulterior moartea acestuia, conform Unian.

Institutul pentru Studiului Războiului (ISW), un think tank cu sediul la Washington, a explicat că astfel de informaţii sunt răspândite de partea rusă pentru a crea o atmosferă neprielnică pe fondul aşteptatei contraofensive ucrainene.