MENIU

KIEVUL, AVERTISMENT serios pentru PROTESTATARI: "Vom recurge la forţă"

Proteste violente la Kiev

Autorităţile ucrainene vor fi nevoite să recurgă la forţă împotriva manifestanţilor dacă "provocatorii" nu încetează să incite la confruntări, a avertizat marţi premierul ucrainean Mikola Azarov, relatează AFP.

"Dacă provocatorii nu încetează, autorităţile nu vor avea o altă opţiune decât să utilizeze forţa în cadrul legii pentru a asigura securitatea oamenilor", a spus el pentru postul public rus de ştiri Vesti, referindu-se la controvesata legislaţie intrată în vigoare marţi şi care înăspreşte sancţiunile împotriva manifestanţilor proeuropeni ce denunţă puterea pe străzile Kievului.

Azarov face acest avertisment după două nopţi de ciocniri între manifestanţi ai opoziţiei şi poliţişti pe străzile Kievului, cele mai violente în două luni de proteste, declanşate de decizia preşedintelui Viktor Ianukovici de a refuza semnarea unui acord de asociere cu UE.

Premierul ucrainean a subliniat că speră că folosirea forţei nu va fi necesară.

"Sperăm că bunul simţ va prevala", a spus el, adăugând că "oamenii trebuie să înţeleagă că propunerea lor este haosul şi distrugerea".

El a dezminţit zvonurile privind decretarea unei stări de urgenţă, declarând că situaţia din capitala ucraineană "este departe" de aşa ceva.

Evocând situaţia pe pagina sa de Facebook, Azarov i-a acuzat pe liderii opoizţiei că sunt responsabili de tensiunile existente la Kiev.

"Prima sarcină a preşedintelui şi a Guvernului constă în a împiedica escaladarea confruntării violente", a adăugat el.