MENIU

Juncker și Mogherini, înșelați telefonic de farsori ruși care s-au dat drept premierul Armeniei

Semnal de alarmă la Bruxelles. Doi farsori ruşi i-au păcălit pe preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi pe şefa politicii externe a Uniunii Europene, Federica Mogherini. Cei doi oficiali au crezut că stau de vorbă cu noul premier al Armeniei şi au discutat chestiuni care ţin de politica europeană. 

Cei doi oficiali nu au dezvăluit nimic compromiţător, dar incidentul este oricum îngrijorător. Există speculaţii că farsorii ar fi, de fapt, oamenii Kremlinului.

”Trebuie să îi explicăm iar şi iar lumea lui Trump, el nu înţelege despre ce este vorba. Ne vom asigura că înţelege mai bine ce se întâmplă în Armenia”. Este mesajul transmis de şeful Comisiei Europene unuia dintre cei doi farsori ruşi, despre care credea că este premierul Armeniei. Discuţia, de aproximativ 10 minute, ar fi avut loc pe 9 mai.

Cei doi au discutat şi despre pasiunea lui Juncker pentru muzica armenească. În rest, discuţia a fost una extrem de diplomatică. Şi convorbirea cu şefa diplomaţiei europene a fost în aceeaşi notă. Federica Mogherini a încurajat Armenia să se apropie de Uniunea Europeană, dar şi de Rusia.

”Vrem să fie clar că nu cerem o prietenie exclusivă. Ştim şi credem că puteţi avea mulţi prieteni şi parteneri, cu condiţia să fiţi liberi, să fiţi liberi să faceţi propriile alegeri şi politici. Aceasta este abordarea noastră”, a spus Mogherini.

Problema este însă că cei doi farsori ruşi au avut acces la conducerea Uniunii Europene. De altfel, ei l-au păcălit în trecut şi pe fostul ministru britanic de Externe, Boris Johnson.

Multe voci acuză că cei doi sunt, de fapt, oamenii Kremlinului, care le oferă numerele de telefon ale oficialilor. În schimb, aceştia pot afla oricând informaţii secrete. Cei doi neagă acuzaţiile.

Mai multe articole despre:
Rusia JUNCKER mogherini