MENIU

Tensiuni între israeleni şi palestienieni. John Kerry se va deplasa în Orientul Mijlociu

Secretarul de stat american John Kerry a declarat marți că intenționează să se deplaseze în Orientul Mijlociu în încercarea de a calma tensiunile dintre israelieni și palestinieni, relatează miercuri Reuters.

Această călătorie va marca eforturile cele mai directe ale lui Kerry de a media procesul de pace dintre cele două părți după ce negocierile conduse de SUA au eșuat anul trecut. Israelul și teritoriile palestiniene se confruntă cu cele mai grave violențe din ultimii ani. 'Voi merge acolo în curând, la momentul potrivit, și voi încerca să lucrez pentru reluarea negocierilor de pace și să vedem dacă ne putem îndepărta de această prăpastie', a afirmat Kerry la Boston, la un eveniment sponsorizat de Harvard Kennedy School's Belfer Center for Science and International Affairs.

Cel puțin șapte israelieni și 29 de palestinieni, între care 10 presupuși atacatori, au murit în violențele din ultimele săptămâni. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a convocat o reuniune de urgență a cabinetului său de securitate și oficiali au declarat că Israelul ia în considerare izolarea cartierelor palestiniene din Ierusalimul de Est, de unde provin majoritatea atacatorilor din ultimele două săptămâni, de restul orașului.

John Kerry a declarat că obiectivul SUA pentru regiune, acela al găsirii unei soluții privind existența a două state, s-ar putea nărui dacă violențele vor scăpa de sub control. 'Aceste violențe au izbucnit din cauza unei nemulțumiri în creștere și a unei frustrări în rândul israelienilor care nu văd niciun progres', a mai spus Kerry.

Escaladarea violențelor a dat naștere speculațiilor potrivit cărora palestinienii ar putea pune la cale o nouă revoltă sau Intifada, reflectând frustrările unei noi generații în legătură cu eșecul conducerii lor de a obține recunoașterea statalității Palestinei.