MENIU

Joe Biden, anunț despre politica de migrație impusă de Trump, la frontiera cu Mexicul

Joe Biden, președintele SUA Foto: Profi Media

Joe Biden ar putea pregăti o schimbare a politicii de migrație de la frontiera cu Mexicul, impusă de Donald Trump. Președintele american a anunțat că va merge acolo în câteva zile, fără a da detalii în legătură cu o posibilă mutare legată de imigranți.

Subiectul imigraţiei este deosebit de sensibil pentru Casa Albă care se luptă pentru moment să pună în aplicare o strategie durabilă de gestionare a sosirilor la frontiera cu Mexicul, cu o lungime de 3.000 de kilometri.

Președintele Joe Biden a anunțat că va merge la frontiera cu Mexicul în următoarele zile. 

„Intenţionez să fac asta", le-a spus miercuri preşedintele american Joe Biden jurnaliştilor care l-au întrebat dacă are în vedere să meargă la frontiera Statelor Unite cu Mexicul, unde sosesc în mod regulat mulţi candidaţi la imigrare, notează AFP.

Joe Biden nu a oferit însă mai multe detalii cu privire la data acestei vizite. Președintlee american participă la începutul săptămânii viitoare, luni, în Mexic, la un summit cu liderii mexican şi canadian, relatează agerpres.ro.

Criza migraţiei la frontiera de sud este unul dintre subiectele favorite ale opoziţiei republicane care îi reproşează lui Joe Biden că dă dovadă de „orbire” în această problemă şi îi cere în mod regulat preşedintelui american, precum şi vicepreşedintei Kamala Harris să meargă la faţa locului.

Oficialii de la Casa Albă au rezistat până acum apelurilor republicanilor ca Biden să viziteze granița cu Mexicul timp de doi ani. Dar după alegerile de la jumătatea mandatului din noiembrie 2022, oficialii au studiat posibile căi pentru legislația privind imigrația. Orice încercare de reformă a imigrației va fi însă dificilă într-un Congres divizat, cu Senatul democrat și Camera republicană, comentează CNN. Administrația Biden a cerut în mod repetat Congresului să găsească o soluție în timp ce se luptă cu migrația în masă.

Politica de imigraţie a administraţiei Biden depinde până acum în mare parte de o măsură pusă în aplicare de fostul preşedinte Donald Trump, care restricţiona sever intrările pe teritoriul naţional în numele preocupărilor sanitare. Acest dispozitiv legal, cunoscut sub numele de "Title 42", a făcut obiectul mai multor bătălii legale. Reglementarea 42, introdusă de Trump și extinsă de Biden, care permitea expulzarea rapidă a imigranților care nu se califică să rămână în America, a fost menținută prin decizia Curții Supreme pe 27 decembrie 2022, în aşteptarea unei hotărâri pe fond în primăvara acestui an.

Când a venit la putere, democratul Joe Biden a promis o politică migratorie mai umană şi a lansat anularea programului lui Trump - „Rămâi în Mexic” - Protocolul de protecţie a migranţilor (MPP). Însă la câteva luni de la venirea la Casa Albă, Curtea Supremă a decis în august 2021 că programul început de Trump trebuie menţinut. Biden ceruse anularea politicii de imigrare a predecesorului său, prin care mii de solicitanți de azil rămâneau în Mexic până la  audierile pentru cererile de azil în Statele Unite.

Sub administraţia republicană a lui Donald Trump (2017-2021), zeci de mii de migranţi, în principal provenind din America Centrală, au fost returnaţi la graniţa cu Mexic pentru a aştepta acolo rezultatul cererii lor de azil depuse în SUA.

În ianuarie 2021, au fost identificate aproape 7.500 de familii care încercau să treacă în SUA, comparativ cu puțin peste 4.700 în octombrie 2020. Numărul copiilor și adulților singuri arestați pentru trecere a crescut, de asemenea.

În același timp, multe state americane avertizează împotriva unui aflux de migranţi odată cu ridicarea regelementarii 42. Acestea se plâng că sosirile clandestine la frontiera SUA cu Mexicul depasesc bat în prezent recorduri istorice, cu peste 200.000 de arestări doar în noiembrie 2022. 

Pe de altă parte, activiştii pentru drepturile omului critică măsura care este în vigoare în prezent, potrivit programului Trump, ce  permite evacuarea imediată, fără recurs legal.