MENIU

Japonia ridică o interdicţie istorică privind exportul de arme, pe fondul tensiunilor cu China

Japonia a ridicat marţi interdicţia privind vânzarea de arme în străinătate pe care a menţinut-o timp de aproape jumătate de secol

Japonia a ridicat marţi interdicţia privind vânzarea de arme în străinătate pe care a menţinut-o timp de aproape jumătate de secol, pe fondul tensiunilor regionale, în special cu vecinii chinezi, relatează AFP.

Guvernul de dreapta condus de premierul Shinzo Abe a aprobat o nouă doctrină în materie, care înlocuieşte interdicţia din 1967, a anunţat secretarul general al Guvernului nipon, Yoshihide Suga.

În consecinţă, Japonia va putea, de exemplu, să exporte material militar - deşi autorităţile de la Tokyo preferă să vorbească despre material pentru apărare, un termen mai puţin agresiv - în ţări care se află de-a lungul rutelor maritime pe care tranzitează importurile vitale de petrol şi gaz ale Japoniei. În această situaţie ar putea fi Indonezia, Vietnam sau Filipine, ţări riverane Mării Chinei de Est şi care sunt preocupate, ca şi Japonia, de ambiţiile maritime crescânde ale Chinei.

Potrivit noilor reguli, Japonia interzice totuşi "exporturile de arme care ar putea reprezenta o ameninţare pentru pacea şi securitatea lumii, iar Guvernul se va asigura în prealabil împotriva oricărui risc de reexportare către o terţă ţară". "În baza acestor noi principii, am luat măsuri pentru ca transferurile de echipamente de apărare să fie mai transparente. Aceasta va contribui la pace şi cooperare în baza principiului pacifismului proactiv", a precizat Yoshihide Suga, adăugând că Japonia are în vedere să participe la "programe de dezvoltare şi producere de material pentru apărare".

Noile reguli vor permite dezvoltarea şi producerea de arme în parteneriat cu SUA - în special pentru bombardierul invizibil F-35 - şi cu ţări europene, precum şi exportul de echipamente militare în scopuri paşnice şi umanitare, ca în cazul misiunilor ONU de menţinere a păcii.

Japonia produce în special muniţie, puşti de asalt, tancuri, nave, avioane de vânătoare-bombardier F2, precum şi un hidroavion cvadrimotor US-2, pe care încearcă să-l vândă, printre alte ţări, în India.
În 1967, în perioada Războiului Rece, Japonia a interzis exporturile de arme spre ţările comuniste, dar şi spre cele care se aflau sub embargoul ONU. Aceste restricţii au fost consolidate în 1976, ceea ce a dus la o interdicţie totală a vânzărilor de arme.

La sfârşitul anului 2011, autorităţile de la Tokyo au deschis calea către participarea unor firme japoneze la proiecte de armament cu alte ţări. De asemenea, premierul conservator Shinzo Abe intenţionează să promoveze ideea că Japonia va putea, în numele principiului "autoapărării colective", să acorde ajutoare aliaţilor aflaţi în dificultate, în primul rând americanilor.

Potrivit unui sondaj realizat recent de agenţia Kyodo, aproape 67 la sută dintre japonezi s-ar opune exporturilor de arme, în timp ce 26 la sută ar fi favorabili. Majoritatea japonezilor încă mai susţin Constituţia pacifistă a ţării.

Mai multe articole despre:
Japonia China arme export Shinzo Abe