MENIU

Japonia cumpără o insulă pentru militarii americani

Japonia a anunţat luni că va cumpăra o insulă nelocuită în larg, în partea de sud-vest, la preţul de 132 de milioane de euro, pentru a instala un centru de antrenament pentru armata americană.

 

Antrenamentele americane aeriene de la Iwo Jima vor fi mutate pe insula Mageshima, după ce Tokio şi Washington au căzut de acord în 2011 pentru a muta centrul de formare de piloţi pentru avioane de vânătoare americane, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Guvernului japonez, Yoshihide Suga, a anunțat că pe 29 noiembrie 2019 a fost încheiat un acord pentru achiziţionarea insulei Mageshima, "după discuţii între Ministerul Apărării şi dezvoltatorul imobiliar care deţine cea mai mare parte din insulă".

Operaţiunile de antrenament aerian american se desfăşoară în prezent pe insula Iwo Jima, la circa 1.200 km sud de Tokio.

Washingtonul a cerut mutarea, invocând că Iwo Jima, locul unde s-a desfăşurat o luptă-cheie în Al Doilea Război Mondial, este prea departe de baza militară americană de la Iwakuni (vest) unde sunt staţionate avioanele de vânătoare.

Insula Iwo Jima, unde este în prezent centrul de antrenamente aeriene american, are o suprafață de 21 de km pătrați. Iwo Jima a fost locul uneia dintre cele mai violente confruntări din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dintre armata americană și forțele japoneze, rămasă în istorie sub denumirea de Bătălia de la Iwo Jima.

Insula Mageshima, de origine vulcanică, este mai mică, are o suprafață de 8,2 km pătrați, este nelocuită și nu are râuri, iar solul nu este propice agriculturii. Mageshima este situată la circa 30 de kilometri de marea insulă sudică Kyushu.

Forţele japoneze se limitează la apărare, în virtutea Constituţiei pacifiste a ţării, a cărei securitate depinde larg de Statele Unite.

Sursă Foto: https://asiapacificdefencenews.com/, history.com