MENIU

Jacques Chirac, fostul președinte al Franței, a murit la 86 de ani

Jacques Chirac, președinte al Franței timp de două mandate, a murit la vârsta de 86 de ani, anunță Le Monde.  

Jacques Chirac, fostul președinte al Franței timp de două mandate, între 1995 și 2007, a încetat din viață, joi, la vârsta de 86 de ani. 

"Preşedintele Jacques Chirac s-a stins în această dimineaţă înconjurat de ai săi. În pace", a declarat Salat-Baroux, soţul lui Claude Chirac, fiica fostului şef al statului francez.

Chirac suferea de mai mulți ani de o pierdere a memoriei, cauzată, potrivit unor surse, de o formă de Alzheimer de care suferea sau de un accident vascular cerebral minor pe care îl suferise în trecut. 

Chirac, politician conservator, a mai fost primar al Parisului, din 1977 până în 1995, premier al Franței, din 1974 până în 1976, și apoi din 1986 până în 1988, dar și ministru și secretar de stat în diferite guverne. Este politicianul cu una dintre cele mai lungi cariere la nivel înalt din Europa. 

Este și unul dintre cei mai respectați politicieni francezi, în ciuda faptului că mandatele sale prezidențiale s-au remarcat mai degrabă printr-o inactivitate și o stagnare politică care au lăsat Franța la fel de divizată și confruntată cu probleme de șomaj, inegalitate și datorie publică, potrivit The Guardian.

Jacques Chirac s-a opus intervenției americane în Irak în 2003, devenind un simbol al opoziției față de SUA și câștigând o uriașă popularitate acasă. ”Războiul este întotdeauna ultima soluție. Este mereu o dovadă a eșecului. Este mereu cea mai proastă soluție, pentru că produce moarte și sărăcie”, a spus Chirac la momentul respectiv. 

În timpul mandatului lui Chirac, Franța a adoptat moneda unică europeană. Jacques Chirac este totodată responsabil pentru o importantă reformă în Franța - reducerea mandatului prezidențial de la șapte la cinci ani. 

România a avut în Jacques Chirac un avocat al aderării în rândul Alianței Nord-Atlantice, în timpul summitului de la Madrid, din 1997, unde fostul președinte francez a pledat pentru întărirea flancului sudic al NATO prin includerea României în alianță, însă demersurile sale nu au avut succes în cadrul acelui val de extindere.

Chirac a vizitat România pe când era președinte în primul său mandat, în 1997, ocazie cu care a ținut un discurs memorabil în Parlamentul de la București, evocând apropierea culturală dintre cele două țări, vorbind cu emoție despre integrarea în marea cultură franceză a lui Ionescu, Cioran, Brâcuși, Enescu și a Elvirei Popescu, notează Europaliberă.org.

Chirac s-a confruntat cu probleme de corupție, care au fost în cele din urmă sancționate după finalizarea celui de-al doilea mandat prezidențial.

Concret, în 2011, Jacques Chirac a fost gasit vinovat joi si condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru “conflict de interese”, “deturnare de fonduri publice” si “abuz de incredere”.

Fostul presedinte a fost condamnat intr-un dosar privind locuri de munca fictive la Primaria Parisului din anii ’90, cand el era primar al capitalei franceze.

Mai multe articole despre:
Franţa Jacques Chirac