MENIU

Italia declară stare de urgență după explozia de la terminalul de gaze din Austria

Explozia produsă la cel mai important hub de gaze din Europa a determinat Italia să declare stare de urgență, după ce livrarea gazelor a fost sistată.

Subsidiara care se ocupă de exportul gazelor naturale de la Gazprom a precizat marţi că lucrează la redirecţionarea fluxului de gaze, afectat de explozia hub-ului de gaze deţinut de OMV la Baumgarten, Austria, transmit Bloomberg şi Reuters, citate de Agerpres.

"Gazprom Export este la curent cu incidentul de la Baumgarten. În prezent, compania face tot ce este posibil pentru asigurarea fără întreruperi a gazelor naturale livrate clienţilor", se arată într-un comunicat al firmei ruse.

Hub-ul de gaze Baumgarten se află la aproximativ 50 de kilometri de Viena şi este o legătură cheie pentru gazele naturale din Rusia care sunt exportate în Europa. În 2014, OMV a semnat un acord cu Gazprom pentru a întări pe termen lung rolul hub-ului Baumgarten pe piaţa energiei din Europa.

Explozia a perturbat fluxurile de gaze spre est - Croaţia, Italia şi Slovenia - dar spre vest (Germania) totul decurge normal, a anunţat Armin Teichert, şeful Gas Connect Austria, firma care operează centrala Baumgarten.

Tot din cauza exploziei, principala rută de tranzit a gazelor din Slovacia către Austria a fost suspendată marţi, a anunţat Eustream, operatorul sistemului slovac de transport al gazelor naturale.

"Ca rezultat al evenimentelor din Austria, ne-am ajustat regimul de tranzit al reţelei noastre pentru a asigura securitatea şi a suspenda tranzitul către Baumgarten. Nu există un impact imediat asupra livrărilor de gaze în Slovacia", a precizat un purtător de cuvânt al Eustream.

Mai multe articole despre:
explozie Austria Italia gaze