MENIU

Egiptul decretează 3 luni stare de urgență, după atentatele ISIS de Florii. Nou bilanț: 47 de morți

Florii însângerate în Egipt. 47 de oameni au fost uciși și peste o sută răniți în două atacuri cu bombă în biserici ortodoxe copte. Atentatele au fost revendicate de ISIS. Președintele țării Abdel Fatah al-Sisi a declarat intrarea în stare de urgență pentru 3 luni.

Florii însângerate în Egipt. 47 de oameni au fost uciși și peste o sută răniți în două atacuri cu bombă în biserici ortodoxe copte. Atentatele au fost revendicate de ISIS. Președintele țării Abdel Fatah al-Sisi a declarat intrarea în stare de urgență pentru 3 luni.

Președintele egiptean nu a precizat ce măsuri vor fi luate după starea de urgență pe care Parlamentul trebuie să o voteze în prealabil. Abdel Fatah al-Sisi a acuzat state străine, pe care nu le-a numit, pentru alimentarea instabilității în Egipt, potrivit The Independent.

Prima explozie a avut loc duminică dimineața într-o biserică coptă din nordul Egiptului, în localitatea Tanta, în timp ce era celebrată slujba de Florii. Peste 29 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 79 au fost rănite, conform The Guardian.

Dispozitivul explozibil a fost plantat sub un scaun în biserică, în sala principală de rugăciune, scrie CNN.

Ulterior, presa a anunţat că un bărbat a fost reţinut în apropiere de biserică şi că este interogat de poliţişti. Puţin mai tîrziu, o altă bombă o fost detonată în apropierea unei zonei în care se antrenau poliţiştii.

A urmat apoi un alt atentat într-o biserică, de data aceasta în Alexandria. Un bărbat s-a aruncat în aer atunci când a fost împiedicat să intre în biserica Sfântul Marcu, acolo unde slujba era oficiată de Papa Teodor al II-lea al Alexandriei.

Cel puțin 18 persoane au murit şi alte 35 au fost rănite, după acest sinucigaş din Alexandria.

Ambele tragedii au vizat slujbele creștine de Florii, sărbătoarea care anunță cel mai mare eveniment al calendarului religios creștin, Învierea Domnului. 

România condamnă atacurile teroriste din Egipt

 Ministerul Afacerilor Externe condamnă cu fermitate sângeroasele atacuri teroriste petrecute la data de 9 aprilie 2017, asupra bisericilor copte din localitățile Tanta și Alexandria din Egipt, în care și-au pierdut viața peste 40 de persoane, iar alte zeci au fost rănite.

România susține eforturile continue ale autorităților egiptene de a combate  fenomenul terorist, în toate formele sale.

Ministerul Afacerilor Externe manifestă solidaritate cu poporul egiptean în aceste împrejurări triste, transmite întreaga sa compasiune față de persoanele rănite și adresează cele mai sincere condoleanţe familiilor victimelor acestor atacuri.

Premierul Sorin Grindeanu, care a transmis condoleanțe poporului egiptean și comunității copte din această țară, în urma atacurilor produse asupra a două biserici creștine din Egipt, soldate cu morți și răniți.

 
''Chiar și într-o astfel de zi, teroriștii atacă și ucid, ceea ce ne arată, o dată în plus, că pentru acești oameni nu există nimic sfânt. Condoleanțe poporului egiptean și comunității copte din Egipt! Terorismul trebuie condamnat ferm și combătut, oriunde ar lovi'', a scris premierul pe Facebook.