MENIU

Iranul susținte un preț al barilului de petrol între 50 și 60 de dolari

Iranul “susține orice decizie a țărilor producătoare pentru stabilizarea pieței petroliere”, a declarat marți ministrul iranian al Petrolului, după o întrevedere cu secretarol general al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), potrivit AFP.

Bijan Namdar Zanganeh, citat de agenția Shana, care ține de ministerul Petrolului, a precizat că “prețul dorit de majoritatea membrilor OPEC se situează între 50 și 60 de dolari”, potrivit Hotnews.

“Aceste prețuri ar face ca țările OPEC să aibă venituri satisfăcătoare și, în același timp, concurenții lor nu își vor putea majora producția”, a adăugat Zanganeh.

Iranul anunțase în 26 august că va participa la o reuniune excepțională a OPEC la Aleger, la finele lui septembrie.

Piețele petrolului urmăresc cu atenție informațiile privind participarea Teheranului la această reuniune, în condițiile în care ceilalți membri ai cartelului speră la o înghețare a producției iraniene care ar putea susține prețurile.

Zanganeh spunea la începutul lui august că țara sa insistă pentru recuperarea cotei de piață pe care o deținea înainte de sancțiunile internaționale.

Iranul afirma că și-a majorat producția la 3,85 milioane de barili pe zi, fața de 2,7 mbz înainte de acordul nuclear din 2015. Producția țării era de circa 4 milioane de barili pe zi la începutul anului 2012.

Mai multe articole despre:
Iran petrol preţ baril