MENIU

Irakul a emis un mandat de arestare pe numele lui Donald Trump. Care este motivul?

După probeleme cu pandemie și tulburările sociale din SUA, președintele încă în exercițiu al americanilor are probleme și peste hotare. Mai exact, Irakul a emis un mandat de arestare pe numele său pentru uciderea locotenentului generalului iranian Soleimani.

În iunie 2020, Iranul a emis un mandat de arestare și a cerut emiterea unei „notificări roșii” către Interpol pe numele lui Trump pentru uciderea generalului Soleimani, procedură ce nu a avut succes până acum.

Drona care a pulverizat vehiculele în care se aflau cei doi la 3 ianuarie 2020, pe aeroportul din Bagdad, a decolat la ordinul lui Trump, care și-a exprimat după câteva zile satisfacția în legătură cu faptul că au fost eliminați doi oameni dintr-un foc.


Tribunalul pentru anchete din Roussafa, sectorul estic din Bagdad, "a decis să emită un mandat de arestare împotriva președintelui în exercițiu al SUA, Donald Trump, conform articolului 406 al Codului Penal irakian", detaliază un comunicat al Autorității judiciare. Acest articol prevede pedeapsa cu moartea pentru orice omucidere cu premeditare.

Tribunalul da asigurări că a finalizat anchetă preliminară, dar că "investigațiile continuă pentru a demască alți autori ai acestei crime, fie că sunt irakieni sau străini".

De un an de zile, forțele pro-iraniene din Irak nu încetează să-l acuze pe premierul irakian Moustafa al-Kazimi, pe atunci șef al serviciilor de informații, de complicitate la aceste asasinate.