MENIU

IRAK: O misiune specială americano-kurdă a eliberat 70 de prizonieri ISIS, înainte de execuție

O misiune de salvare a zeci de prizonieri ai Statului Islamic (ISIS) în Irak s-a sfârșit cu succes. Un militar american a murit însă și mai mulți kurzi au fost răniți. Potrivit informațiilor, prizonierii urmau să fie executați, gropile comune fiind deja săpate.

Misiunea de salvare din Irak, sprijinită de Statele Unite și care a condus la eliberarea a aproximativ 70 de prizonieri ai Statului Islamic dar s-a soldat cu moartea unui militar din cadrul forțelor speciale americane, a fost o "circumstanță unică" și nu o schimbare de tactică americană în război, a declarat joi Pentagonul, citat de Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului Peter Cook a precizat într-un briefing că secretarul apărării Ash Carter a aprobat implicarea Statelor Unite în operațiune pe baza autorității pe care o are în actualul conflict și a notificat responsabilii securității naționale de la Casa Alba înainte de a avea loc misiunea, noteză Agerpres.

El a adăugat că forțele speciale americane au furnizat elicoptere pentru misiune și au trimis unele trupe pentru a fi alături de combatanții kurzi Peshmerga care au condus raidul. În afară de uciderea militarului american, mai mulți combatanți Peshmerga au fost răniți, a mai precizat purtătorul de cuvânt, citat de Reuters.

Canalul CNN a anunțat de asemenea că operațiunea, care a avut loc la Hawija, în nordul Irakului, a permis eliberarea a 70 de ostatici din mâinile grupării jihadiste Statul Islamic. Alte mass-media americane au menționat de asemenea operațiunea din Hawija, însă fără a face un bilanț.

Ministerul irakian al Apărării a admis, vineri, că nu știa nimic despre misiunea derulată de kurzi și americani.

"Am aflat din presă, nu am știut nimic", a declarat generalul Tahsin Ibrahim Sadiq.

Mai multe articole despre:
Irak SUA kurzi ISIS Statul islamic