MENIU

Invazia rusă, prin ochii ucrainenilor: "Am încercat să nu privim cadavrele, ca să ne salvăm mințile" 

Oamenii din orașul ucrainean Izium, considerat poarta de intrare în Donbas, au trecut prin zile întregi de coșmar când trupele rusești le-au invadat localitatea.

"Am crezut că acelea sunt ultimele noastre minute. A fost extrem de înfricoșător, dar am fost norocoși". Elena își amintește de momentul în care trupele rusești au început să atace, după ce ea și un grup de evadați au trecut prin unul dintre punctele lor de control.

După ce a locuit două luni la subsolul unei grădinițe din orașul Izium, ocupat de ruși, din estul Ucrainei, Elena a petrecut două zile de-a dreptul terifiante pe drumul către siguranță. Ea și fiica ei se aflau printre cele 20 de persoane dintr-un convoi de vehicule care se îndrepta departe de teritoriul controlat de Rusia. Au fugit vinerea trecută folosind un traseu organizat de voluntari.

„În tot acest timp ne-am rugat”, a spus Elena, în vârstă de 52 de ani, povestind cum au trecut prin numeroase puncte de control rusești. Când trupele i-au întrebat unde se îndreaptă, grupul i-a convins pe soldați că se îndreptau spre Rusia. La un punct de control, a spus Elena, rușii s-au uitat prin telefonul fiicei ei și s-au supărat când au văzut mesaje către prietenii ei despre situația din Izium.

În cele din urmă, cele două au ajuns în siguranță în Poltava, un oraș din centrul Ucrainei. Dar ea a spus că simțea că a pierdut totul și că nu putea uita groaza prin care a trecut în orașul ei natal, după ce a început războiul.

"Cadavrele zăceau săptămâni întregi pe străzi. Am încercat să nu le privim pentru a ne salva mințile. Nu am putut îngropa oameni morți pentru că echivala și cu a fi uciși. Obuzele au fost non-stop", a spus ea.

Elena și alții din subsol gătiseră mâncare pe foc și trăiau din legumele culese din grădinile lor.

"Toată lumea a adus tot ce avea. Am împărțit cu toții mâncarea", a spus ea. „Ne-a ajutat să nu ne pierdem speranța”.

Femeia, citată de ziare.com, a povestit că trupele rusești furau tot, inclusiv lenjeria intima oamenilor. Soldații au condus prin oraș cu mașini furate cu semne „Z” inscripționate pe ele, și-a amintit ea. "Erau înarmați și adesea foarte beți. Era foarte înfricoșător când un transportor blindat de trupe conducea pe strada ta și soldați cu mitraliere stăteau în el. Am încercat să ne ascundem".