MENIU

Inundaţii şi alunecări de teren în Japonia. Peste 150.000 de persoane au primit ordin de evacuare

Ploile torențiale au continuat joi în Japonia, provocând inundaţii puternice şi alunecări de teren. O persoană a fost dată dispărută, în vreme ce peste 150.000 de persoane au primit ordin de evacuare.

Agenția Meteo din Japonia (JMA) a emis "alerte speciale" pentru prefecturile Tochigi și Ibaraki, relatează Agerpres.

"Aceste intemperii sunt de o amploare nemaiîntâlnită și prezintă un pericol imediat", a declarat Takuya Deshimaru, responsabil al JMA.

Aproximativ 90.000 de persoane au primit ordin de evacuare din prefectura Tochigi, în timp ce altor 80.000 li s-a recomandat să-și părăsească temporar locuințele. Totodată, peste 20.000 de persoane din prefectura Ibaraki au primit ordin de evacuare.

Mai multe case fie au fost luate de ape sau au fost dărâmate de alunecările de teren, potrivit autorităților din Tochigi și imaginilor difuzate la televiziune.

În plus, o femeie a fost dată dispărut după ce o ploaie torenţială a declanşat alunecări de teren în oraşul Kanuma, situat la 100 de kilometri nord de oraşul Tokyo, a mai transmis NHK, citat de Mediafax.

Un bărbat se afla în stare critică după ce a căzut într-un şanţ în oraşul Nikko, situat la 140 de kilometri nord de capitala Tokyo.

Cantitatea totală de precipitaţii a depăşit 400 de litri pe metrul pătrat în oraş începând de luni, un nivel la care nu s-a mai ajuns timp de decenii, a transmis Agenţia de Meterorologie a Japoniei.

Agenţia a emis avertizări meteorologice privind viitoare alunecări de teren şi revărsarea râurilor în estul şi nord-estul Japoniei, cu ploi abundente în regiune chiar şi după ce activitatea taifunului Etau a scăzut la nivel de depresiune extratropicală miercuri seara.

Cel de-al 18-lea taifun al acestui sezon a lovit centrul Japoniei miercuri, rănind 11 persoane.